ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, KKE, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη αποχώρησαν από τη συζήτηση. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι βάσει της δικογραφίας δεν προκύπτει ποινική ευθύνη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν μεθόδευση από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το δικαστικό συμβούλιο με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας θα κρίνει αν οι πράξεις που έγιναν, οι ενέργειες που ακολούθησε το υπουργείο ανταποκρίνονται στα κατά νόμο καθήκοντα του αρμόδιου υπουργού.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε και λίγο μετά τις 19:00 ξεκίνησε η ψηφοφορία. Με τη μυστική ψηφοφορία με κάλπη, κλείνει και ο κύκλος διερεύνησης της υπόθεσης των Τεμπών από τη Βουλή.
Στην ψηφοφορία δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς με τις ψήφους της ΝΔ πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών στο δικαστικό συμβούλιο που θα διερευνήσει τη βασιμότητα ή μη της κατηγορίας για παράβαση καθήκοντος.
Άλλωστε είναι κάτι που το είχε ζητήσει και ο ίδιος με υπόμνημά του προς την Προανακριτική Επιτροπή. Στην ψηφοφορία παρέμειναν μόνο δύο κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και η Πλεύση Ελευθερίας, καθώς έχουν αποχωρήσει νωρίτερα, με επεισοδιακό τρόπο πολλές φορές τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κόμματα τα οποία είχαν ένα κοινό βηματισμό απέναντι στην συγκυβέρνηση και είδαμε τους πολιτικούς αρχηγούς να σηκώνουν τους τόνους.
Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η κυρία Κωνσταντοπούλου κινδυνεύει να παραπεμφθεί για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Αυτό είναι βέβαια κάτι το οποίο βάσει των πρακτικών θα το αξιολογήσει η ίδια η Επιτροπή Δεοντολογίας.
Απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο, ο οποίος δεν ήταν παρών στη διαδικασία. Άλλωστε δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό να ψηφίσει τον εαυτό του σ αυτή τη διαδικασία.
Την προηγούμενη φορά, τον Ιούνιο που είχαμε την ψηφοφορία για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή σε προανακριτική, τότε είχαν ψηφίσει υπέρ 154 βουλευτές.
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
«Το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει αν οι πράξεις που έγιναν από τον υπουργό ανταποκρίνονται στα κατά νόμο καθήκοντα του υπουργού.», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.
Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. «Εδώ μιλάμε για μια μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης που καταλήγει σήμερα σ’ ένα πόρισμα παρωδία. Ουσιαστικά σήμερα ψηφίζετε την αθώωση Καραμανλή. Τώρα με υπερψήφιση ενός κατασκευασμένου αθωωτικού κατηγορητηρίου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης,
«Τώρα που το έγκλημα των Τεμπών έφτασε στην Ολομέλεια, θα το θάψετε; Αυτό ρωτά η ελληνική κοινωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει αυτή την κοροϊδία και δεν θα πάρει μέρος σε αυτή τη διαδικασία και ψηφοφορία παρωδία», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Δεν στηρίζουμε τη Νέα Δημοκρατία και αυτά τα χαλκεία της που δημιουργούν ρήγματα στην ίδια τη δημοκρατία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Θα πάει, λέτε ο κ. Καραμανλής στο φυσικό του δικαστή; Θα πάει στο φυσικό δικαστή χωρίς να τον έχει ελέγξει πρώτα; Ο φυσικός εισαγγελέας που είναι η Βουλή;», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Δεν συμμετέχουμε σε αυτή την συμπαιγνία, σε αυτή την πλεκτάνη που έχετε στήσει. Και αποχωρούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.
«Προσπαθείτε να τυλίξετε σε μια κόλλα χαρτί ολόκληρη την κοινωνία. Προσπαθείτε να τυλίξετε σε μια κόλλα χαρτί ολόκληρη τη δημοκρατία. Προσπαθείτε να τυλίξετε σε μια κόλλα χαρτί τη δικαιοσύνη», σημείωσε από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Εντάσεις και επεισόδια
Ακραία ένταση υπήρξε ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στους αντιπροέδρους της Βουλής, Γιώργου Γεωργαντά και Γιώργου Λαμπρούλη, με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να καλεί τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην ψηφίσουν.
«Τα χέρια σας είναι βαμμένα με το αίμα των νεκρών παιδιών», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας προκαλώντας την αντίδραση του κ. Γεωργαντά.
«Κυρία πρόεδρε παρακαλώ επί της διαδικασίας ζητήσατε το λόγο», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να λέει: «Αφήστε τους τσαμπουκάδες!».
«Δεν γίνεται να απειλούνται οι βουλευτές για την ψήφο που θα δώσουν στη συνέχεια», απάντησε ο κ. Γεωργαντάς.
Νέα άγρια κόντρα ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιώργο Λαμπρούλη οδήγησε σε σχεδόν ημίωρη διακοπή της συνεδρίασης.
«Απεργάζεστε τρόπους να τους προστατεύσετε και έχετε και την απώτατη εγγύηση τον κ. Τασούλα, κατ’ ευφημισμόν κύριο, που έχει τη δυνατότητα απονομής χάριτος», ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου προκαλώντας την αντίδραση του κ. Λαμπρούλη.
«Όταν αναφερόμαστε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αναφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο που αναφερθήκατε», απάντησε ο κ. Λαμπρούλης.
«Μη μιλήσετε για το επόμενο λεπτό, κύριε Λαμπρούλη», απάντησε η κυρία Κωνσταντοπούλου. «Δεν θα μου πείτε εσείς πότε θα μιλήσω; Ακούστε, δεν θα μου πείτε εσείς», απάντησε ο κ. Λαμπρούλης. «Ποιο σύστημα απ’ το σύστημα αυτό είστε εσείς;
Κάνατε ότι αποχωρήσατε», είπε η κυρία
Διακόπτω τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αποχωρώ από το προεδρείο. Ας έρθει ο επόμενος αντιπρόεδρος. Είστε απαράδεκτη ανήθικη πολιτικά και σας αποδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού.
Το επεισόδιο προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη. «Όταν κανείς δεν έχει να μιλήσει επί της πολιτικής ουσίας, κάνει πολιτικό ακτιβισμό. Λοιπόν, αυτή είναι η προσωπική μου απόφαση. Τα πρακτικά θα πάνε στην Επιτροπή Δεοντολογίας», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης προκειμένου τα μέλη της Επιτροπής να αποφασίσουν και να εισηγηθούν αν πρέπει να επιβληθούν ποινές στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Τζώρτζια Κεφαλά, καθώς τραγούδησε από το βήμα της Βουλής στίχους από το τραγούδι της Ελένης Βιτάλη «Κιβωτός».
«Επειδή είπατε ότι ο καθένας θα μπορούσε να είναι μέσα στο τρένο, όχι, η ελίτ δεν ταξιδεύει με τρένα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαρτήματα της μηχανής που έχετε στήσει», ανέφερε και συνέχισε τραγουδώντας.