Γιατί βάζουν φωτιές στα αμπέλια;

Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά παραμένει εντυπωσιακό! Στη Γαλλία σε κρύες περιοχές όπως στην Καμπανία ή τη Βουργουνδία τα αμπέλια έχουν πρόβλημα όταν “ανοίγουν”. Τότε οι ανοιξιάτικοι παγετοί αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για να χαθεί ολόκληρη η σοδειά της χρονιάς.

Τι συμβαίνει όταν κατά τη διάρκεια της άνοιξης το θερμόμετρο γράψει -2°C ή -4°C; Οι χυμοί του αμπελιού παγώνουν, τα άνθη «καίγονται» από την παγωνιά και έτσι δεν αναπτύσσονται ούτε βλαστοί, ούτε κληματίδες, ούτε σταφύλια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αμπελουργοί ανάβουν φωτιές ανάμεσα στις γραμμές των αμπελιών ώστε η παγωνιά να «σπάσει» και να μην καταστραφούν οι νεαρές ταξιανθίες ενώ προσεύχονται η παγωνιά να περάσει με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες. Μια στιγμή αγωνίας για όσους ζουν από αυτή τη δουλειά, τυχαίνει να αποτελεί ταυτόχρονα ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο.