Δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των εσωκομματικών εκλογών, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μυρίζει … μπαρούτι, ενώ οι κόντρες όσο φθάνουμε στη δεύτερη κάλπη γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες.
Η απόφαση της Έφης Αχτσιόγλου να κατέβει στις εκλογές για δεύτερη φορά, ακόμα και μετά την στήριξη Παππά σε Κασσελάκη, έχει δημιουργήσει τεράστιες κόντρες και ίντριγκες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ενδεχομένως όμως και κάποιες κινήσεις να είναι εσκεμμένες σε μια προσπάθεια μετά την εκλογική διαδικασία να αρχίσει η διαδικασία της αυτοδιάλυσης.
Υπ’ αυτή την έννοια κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η επόμενη ημέρα θα είναι στρωμένη με ροδοπέτελα, παρά το γεγονός πως τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ενωμένος και κανένας δεν πρόκειται να απομακρυνθεί.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή τη θεωρητική δέσμευση για «τσάι και συμπάθεια» την επόμενη ημέρα κι επιλέγει τη λογική «σίδερο κι ατσάλι».
Ήδη μάλιστα έχουν διαμορφωθεί πολύ συγκεκριμένοι συσχετισμοί μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με πολλά στελέχη να έχουν κάνει τις επιλογές τους. Από τους 47 ωστόσο βουλευτές, οι 26 έχουν τοποθετηθεί δημόσια, ενώ οι υπόλοιποι 21 έχουν επιλέξει να κρατήσουν μια ουδέτερη στάση και να μην δηλώσουν τη στήριξη τους σε κάποιον υποψήφιο. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ο Όθωνας Ηλιόπουλος, η Όλγα Γεροβασίλη και η Νίνα Κασιμάτη.
Ειδικότερα, στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη έχουν ταχθεί δημόσια 13 βουλευτές:
- Ακρίτα Έλενα – Επικρατείας
- Αποστολάκης Ευάγγελος- Επικρατείας
- Θρασκιά Ράνια – Α’ Θεσσαλονίκης
- Κόκκαλης Βασίλης – Λάρισας
- Καραμέρος Γιώργος – Ανατολικής Αττικής
- Μαμουλάκης Χάρης – Ηρακλείου
- Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος – Μαγνησίας
- Παππάς Νίκος – Νότιου Τομέα Αθηνών
- Παππάς Πέτρος – Κιλκίς
- Πολάκης Παύλος – Χανίων
- Παναγιωτόπουλος Ανδρέας – Αχαϊας
- Τζάκρη Θεοδώρα- Πέλλα
- Χρηστίδου Ραλλία – Νότιου Τομέα Αθηνών.
Από την άλλη πλευρά, υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου έχουν ταχθεί δημόσια 12 βουλευτές κι αν υπολογιστεί πως και η ίδια είναι βουλευτής, φαίνεται πως το «παιχνίδι» στήριξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μοιρασμένο. Είναι χαρακτηριστικό πως Έφη Αχτσιόγλου στηρίζουν οι:
- Αναγνωστοπούλου Σία – Αχαϊας
- Ηλιόπουλος Νάσος – Α` Αθήνας
- Μπάρκας Κωνσταντίνος – Πρέβεζας
- Τζανακόπουλος Δημήτρης – Α` Αθήνας
- Τζούφη Μερόπη – Ιωαννίνων
- Τσακαλώτος Ευκλείδης – Βόρειου Τομέα Αθηνών
- Χαρίτσης Αλέξης – Μεσσηνίας
- Φωτίου Θεανώ – Νότιου Τομέα Αθηνών
- Μάλαμα Κυριακή – Χαλκιδικής
- Πέρκα Πέτη – Φλώρινας
- Ζεϊμπέκ Χουσεΐν – Ξάνθης
- Ψυχογιός Γιώργος – Κορινθίας.
Τα σενάρια πάντως που θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητά παραιτήσεις για να μπει στη Βουλή φαίνεται πως απομακρύνονται, τουλάχιστον προς το παρόν και σίγουρα μέχρι τις Ευρωεκλογές.
Η αλήθεια είναι πάντως, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μοιάζει να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, αφού είναι προφανές ότι θα χρειαστεί – εφόσον εκλεγεί – ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να στήσει ξανά το κόμμα από το μηδέν και να οργανώσει τα πράγματα και τις καταστάσεις με τον δικό του τρόπο. Γι’ αυτό το διάστημα θα ήταν έως αδύνατο να μπει σε μια… αναγνωριστική διαδικασία της Βουλής, που θα ήταν και πολύ πιθανό να του στοιχίσει σε μεγάλα λάθη, αλλά και σε δημοτικότητα.
Επίσημα πάντως, χθες το μεσημέρι ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στις κάμερες υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να παραιτηθεί κανένας από τους βουλευτές Επικρατείας προκειμένου να πάρει τη θέση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ανέφερε πως αυτό που θα ζητήσει από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα εφόσον εκλεγεί, είναι όλοι οι βουλευτές να πηγαίνουν μαζί του στην κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιλέξει να ρίξει μεγάλο βάρος στην κοινωνική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανασυγκρότηση του κόμματος και τις δράσεις κοντά στα κινήματα και τα προβλήματα των παραγωγικών τάξεων. Προτεραιότητά του είναι, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στην κοινωνία και να δώσει τις μάχες σε αυτό το πεδίο.
Έτσι κι αλλιώς, μετά τις δηλώσεις του Όθωνα Ηλιόπουλου και της Έλενας Ακρίτα, που εξελέγησαν πρώτοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν, μόνο μία επιλογή απομένει: Να παραιτηθεί ο τρίτος και τελευταίος βουλευτής της λίστας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης – και βεβαίως όλοι οι επιλαχόντες μετά, μέχρι και την όγδοη θέση, ώστε να πάρει ο ίδιος την έδρα ως ένατος στο ψηφοδέλτιο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να ζητήσει κάτι τέτοιο από τον Ευάγγελο Αποστολάκη και κάνει σαφές ότι ακόμα κι αν εκλεγεί δεν θα αλλάξει τον Σωκράτη Φάμελλο από τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.