ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ

«Η παράταξη θα κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας» ανέφερε από το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος.  Μετά από μια περίοδο πολιτικής και κομματικής αποστασιοποίησης, αλλά και μάλλον ψυχρών σχέσεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρώην πρόεδρος όχι μόνο επανακάμπτει, αλλά φαίνεται και ότι στηρίζει στην πράξη τη νέα αρχή που γίνεται στο κόμμα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα πρώτα ενθαρρυντικά βήματα γραφής, στις δυνατότητες της παράταξης, αλλά και στις πολλαπλές κρίσεις σε όλο τον πλανήτη που πρέπει να αντιμετωπιστούν με απόλυτη σοβαρότητα.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναφέρθηκε στους κινδύνους που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τόνισε πως κανένα κόμμα δεν έχει καμία υποχρέωση να διευκολύνει άλλα κόμματα.

«Η ταυτότητα και η συνοχή του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν υπό αμφισβήτηση διότι δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση πως όλα θα βαδίζουν πάντοτε από το καλό στο καλύτερο» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει: «Ήταν ένα γενικότερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης που αποδείχθηκε σε πολλά σημεία ρηχό κι ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό».

Συνεχίζοντας κι αναφερόμενος στις τωρινές συνθήκες δήλωσε:

«Ήδη όμως η οικονομική κρίση, έδωσε τη θέση της στην πανδημία ως υγειονομική, θεσμική και οικονομική κρίση. Εδώ και τρεις μήνες η πανδημία συνυπάρχει με τη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με την ενεργειακή κρίση. Την εκτίναξη των τιμών.

Την επανεμφάνιση του πληθωρισμού. Τον κίνδυνο της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού. Ενώ όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή από την κρίση στην κανονικότητα και μπροστά στην ανάγκη για αισιοδοξία έσπευδαν να εξωραΐσουν καταστάσεις και να συγκαλύψουν προβλήματα, τώρα πια έχει καταστεί σαφές ότι η κρίση είναι η νέα κανονικότητα. Και μάλιστα όχι μια κρίση, αλλά η αλληλουχία και η διασταύρωση των κρίσεων».

Όπως τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος επίσης, η «ανθρωπότητα ζει πια σε διαφορετικές εποχές ταυτόχρονα. Οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης, της τέταρτης και της πέμπτης βιομηχανικής επανάστασης συνυπάρχουν με τον κίνδυνο νέων πανδημιών, με το φάσμα της πείνας, με τις ανοικτές απειλές για χρήση πυρηνικών και άλλων μη συμβατικών όπλων μαζικής καταστροφής.

Το κυριότερο όμως είναι η προκλητική και ανεξέλεγκτη διόγκωση των ανισοτήτων που δοκιμάζουν τη συνοχή όλων των κοινωνιών και την αντοχή όλων των θεσμών. Ζούμε την αποδιοργάνωση ή έστω τη ριζική αναδιάταξη της διεθνούς κατάστασης που δύσκολα μπορούμε πια να ονομάσουμε διεθνή κοινότητα ή διεθνή έννομη τάξη».

Σε σχέση με το ρόλο της Ελλάδας και της Ευρώπης στον πόλεμο ανέφερε:

«Η Δύση δείχνει να συγκροτείται ως στρατηγική οντότητα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την εταιρική σχέση ΗΠΑ και ΕΕ να λειτουργεί ξανά, υπό προφανή όμως αμερικανική ηγεμονία. Η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και η ωμή διατύπωση της ρωσικής πυρηνικής απειλής, ενεργοποιεί και διευρύνει με ταχύτητα το ΝΑΤΟ».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρατήρησε πως η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή, μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, χώρα δυτική, μέλος του ΝΑΤΟ και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και πρέπει πάντα με σαφή και καθαρό τρόπο, χωρίς ταυτοτικές αμφιταλαντεύσεις και αμφιθυμίες, χωρίς ενοχές, να κάνει τις επιλογές της.

Σε σχέση με την Τουρκία υποστήριξε:

«Η γεωγραφική της θέση είναι κρίσιμη, αλλά κρίσιμη είναι και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας χωρίς εμείς να έχουμε τον κύκλο των συνοριακών προβλημάτων της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι ισχυρή. Δεν έχει λόγο να είναι ούτε φοβική ούτε αναβλητική».

Αναφορικά με το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη παρατήρησε:  «Οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές επιλογές κρίνονται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της πραγματικής πολιτικής. Οι ανισότητες και οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και των ομάδων – γεωγραφικών, ιστορικών και οικονομικών- που αυτά συγκροτούν έχουν έρθει στην επιφάνεια με οξύ τρόπο, παρότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας το κεντρικό ρεύμα είναι πολύ ισχυρό».