τσιπρας

Όχι σε κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας αλλά και όχι σε τρικομματική συγκυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επέμεινε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική για να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής – κεντροαριστερής συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε δεύτερες κάλπες αν δεν τελεσφορήσει αυτός ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το αν οι κόκκινες γραμμές του Νίκου Ανδρουλάκη εμποδίζουν το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, απάντησε πως «στο μυαλό μας ένας στόχος υπάρχει. Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για προοδευτική κυβέρνηση με πλατιά λαϊκή νομιμοποίηση».

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι επόμενος πρωθυπουργός» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές.

Το πρόγραμμα και το κόστος

Για το πόσο κοστολογημένο και αξιόπιστο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απάντησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «σήμερα κινδυνεύουμε να έχουμε και υποκλοπές στο ζήτημα αυτό. Υποκλέπτουν το μεγάλο επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή ένα πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους, ενώ «το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο» και αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μέτρα «κοστολογημένα ένα προς ένα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «θα σταματήσουμε την αισχροκέρδεια, θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια, προκειμένου να δώσουμε ανάσα στην μεσαία τάξη και τους μισθωτούς», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξήσει τους φόρους κατά 7 δισ. ευρώ.

Δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε καμία ευρωπαϊκή ευνομούμενη χώρα που ο πρωθυπουργός αποδεδειγμένα με δική του ευθύνη θα είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους του και να καθόταν στη θέση του, παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συμπλήρωσε πως «μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία», ενώ ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ίδια η ΚΟ της ΝΔ να αποδέχεται τη συνευθύνη, από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο της ΝΔ».

«Εγώ έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές έχοντας απέναντι τον κ. Μητσοτάκη, με όλα όσα τον βαραίνουν» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ ανέφερε ότι για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ελάχιστο που περιμένω είναι μια ελάχιστη τοποθέτηση για την επίκληση του απορρήτου.

Απαντώντας για την μεσαία τάξη, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρόσθεσε πως «εγώ το είπα πρώτος, είπα ότι αδικήσαμε την μεσαία τάξη, δεν ήταν όμως επιλογή μας», ανέφερε.

«Αδικήσαμε την μεσαία τάξη γιατί έπρεπε να φέρουμε σε πέρας έναν εθνικό στόχο, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό έχουμε ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες».

O κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πλήρως κατηγορηματικός ως προς την παρέμβαση στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, λέγοντας πως «θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, τελεία, παράγραφος», ενώ απάντησε για το Χρηματιστήριο Ενέργειας ότι στην Ευρώπη «υπάρχει η προθεσμιακή αγορά και διμερή συμβόλαια, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν», προτάσσοντας την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. «Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν το ζήτησε ποτέ αυτό;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του Πρωθυπουργού για «τερατογένεση», ο «κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση» περιγράφοντας το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός, και κάλεσε να δούμε κατάματα αυτήν την πραγματικότητα, των κυβερνήσεων συνεργασίας δηλαδή.

«Ήταν απολύτως συνειδητή τομή να προχωρήσουμε σε αυτήν την αλλαγή. Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με προγραμματικές συγκλίσεις», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις υπάρχουσες, πολιτικές δυνάμεις.

«Πιστεύω ότι υπάρχει για πρώτη φορά στον τόπο η δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος», απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν διεκδικούμε να είμαστε η κυβέρνηση των ηττημένων». Υπάρχει μόνο μία εκδοχή, να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας», καθώς «διαμορφώνουν μια εικόνα πολύ πιο διαφορετική από ό,τι στην κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για υποτίμηση ως συστημικό πρόβλημα των μετρήσεων, αν και για ορισμένες εξ αυτών ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «πλαστογραφία της στιγμής», με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνολικά ένα κλίμα αναξιοπιστίας για τις δημοσκοπήσεις.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε προγραμματικές διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Ως προς το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας ή ανοχής, επιδιώκουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να είμαστε το πρώτο κόμμα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως όσο μεγαλύτερη είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο περισσότερο θα ανοίγει αυτός ο δρόμος, των προοδευτικών συγκλίσεων. «Θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση» αν η συνεργασία δεν αποδειχθεί εφικτή, αν και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε ως «απολύτως εφικτό».

Ως προς την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει με την ΝΔ, πράγματι αυτό θα ήταν τερατογένεση, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι όλες οι προγραμματικές συγκλίσεις στην Ευρώπη έχουν έναν άξονα. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από δοκιμαστικό σωλήνα ή παρακάμαρα συμφερόντων.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ενέταξε 1,3 δισ. ευρώ, αστείο ποσό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας για τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και επίσης «ο κ. Μητσοτάκης στο πρόγραμμά του δε λέει κουβέντα για τη μάστιγα της βραχυχρόνιας μίσθωσης», πρόσθεσε.

«Οι τράπεζες επιβιώνουν, επειδή τα τελευταία χρόνια ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει ματώσει, για να επιβιώνουν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επικρίνοντας πως «αυτός που βάζει λεφτά να μην έχει κανένα δικαίωμα. Είναι αδιανόητο».

Εικάζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να ολοκληρώσει το deal της Εθνικής Τράπεζας εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, απευθύνοντας προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της τράπεζας.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο «κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο», ότι είναι απερχόμενος Πρωθυπουργός. Δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Δεν θα λειτουργήσω εγώ με βάση και με γνώμονα το πρόσκαιρο πολιτικό συμφέρον», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ερωτηθείς για το αποτύπωμα των εξαγγελιών του στο χρέος, ο κ. Τσίπρας τόνισε για τα μέτρα ότι το «κόστος τους δεν είναι υπερβολικό, μόνο που έχουν άλλη λογική».

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, «η χώρα έχει το κεφάλι έξω από το νερό, γιατί εμείς το ρυθμίσαμε το χρέος», δηλαδή έχουμε ένα βατό διάδρομο αποπληρωμών, επισήμανε ο κ. Τσίπρας ενώ για το επιτόκιο δανεισμού έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα spreads.

Για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα, χρειάζεται να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, όπως περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απάντησε πως «κανένας κρίσιμος θεσμικός επενδυτής δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα αν δει ότι μια κυβέρνηση θέτει κανόνες και σταματήσει το πλιάτσικο», ενώ αναφορικά με τυχόν φυγή επενδυτών από τη ΔΕΗ, διαχωρίζοντας την ανάγκη για στρατηγικούς επενδυτές από τους αετονύχηδες.

«Εδώ βρισκόμαστε σε ένα ενεργειακό τσουνάμι. Δεν μιλάμε για ένα σχέδιο σοβιετικής έμπνευσης», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας ότι έχει ξανά μπει στο επίκεντρο η έννοια του δημόσιου συμφέροντος μετ’ επιτάσεως.

«Εδώ είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές λογικές και καθεστωτικές νοοτροπίες» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι «τα καθεστώτα όταν βρίσκονται μπροστά στην απώλεια στήριξης τότε τρίζουνε».

«Να προειδοποιήσω να μην επιχειρήσουν από εδώ και στο εξής την κλιμάκωση της έντασης, την κοινωνική ένταση. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι ενέργειες ήταν απολύτως απρόκλητες» καλώντας τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν στην κάλπη, αφού έχουν «ένα μεγάλο όπλο, την άποψή τους και την ψήφο τους». «Οι νέοι είναι αυτοί που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα σε αυτόν τον τόπο», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας που έβαλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης ξεπερνά τα πρόσωπα, το δίλημμα είναι δημοκρατία ή παρακράτος, δημοκρατική συμμαχία ή αγία οικογένεια. Όμως μιας και με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης, σηκώνω το γάντι και δέχομαι να “μονομαχήσουμε” ενώπιον του ελληνικού λαού, χωρίς στημένες ερωτήσεις, με μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης το απέφυγε το 2019, τον καλώ να το κάνει τώρα, ακόμη και αν έχει αποφασίσει να μην κάνουμε εκλογές άμεσα».

Για τις αλλαγές στο κόμμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η διαδικασία του μετασχηματισμού, της ανασυγκρότησης είναι πολύ βαθιά, λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «είναι ένα άλλο νέο κόμμα». Μάλιστα, «θα δείτε πολύ σημαντικές προσθήκες νέων προσώπων στα ψηφοδέλτιά μας ανέφερε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πρόσωπα «που θα εκπλήξουν» στο κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, προτρέποντας, μάλιστα, τους κυβερνητικούς του εταίρους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Άλλωστε, ο «ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει και θα το δείτε αυτό το επόμενο διάστημα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ανησυχεί για θερμό επεισόδιο

Με το βλέμμα στραμμένο στο πεδίο της τουρκικής προκλητικότητας, «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη ρητορική κλιμάκωσης από τον κ. Ερντογάν» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή ρητορική» κλιμάκωσης, προτρέποντας ακόμη πως πρέπει να «αντιμετωπίσουμε αυτή τη ρητορική για να μην γίνει πράξη η ένταση στο πεδίο».

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του πριν μια εβδομάδα να λέει γιοκ στον κ. Ερντογάν. Εγώ θα περίμενα τον κ . Μητσοτάκη να λέει γιοκ στο Ορούτς Ρέις που δήθεν βολόδερνε, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ακόμη πως «στις κρίσιμες στιγμές θα πρέπει να λέει κανείς γιoκ». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πιο ανησυχητική» την απουσία διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, σε σχέση με την πιθανότητας ενός «θερμού» επεισοδίου.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τάχθηκε υπέρ του «να γίνει μια έρευνα αν πράγματι υπάρχει παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα στα ελληνικά πράγματα, αρχίζοντας την έρευνα από τις ημέρες της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Απαντώντας για τα εξοπλιστικά, «θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις που έχουν συναφθεί προκειμένου να τις κάνουμε περισσότερο επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον» απάντησε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τις συμβάσεις για τις φρεγάτες.