Eurostat

Οριακή αύξηση σημείωσε το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ το β’ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες  η Eurostat, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει περάσει σε στασιμότητα καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περισσότερο από ένα χρόνο πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, το β’ τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε χθες η Eurostat.

Η αρχική μέτρηση της Eurostat που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο ήταν για αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% το β’ τρίμηνο από το προηγούμενο. Οι αναλυτές περίμεναν η μέτρηση να επιβεβαιωθεί σήμερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι το α’ τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην Ε.Ε.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην Ε.Ε. το β’ τρίμηνο του 2023, μετά από αυξήσεις 1,1% και στις δύο ζώνες το α’ τρίμηνο.

Ανά κράτος μέλος, η Λιθουανία (+2,9%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (+1,4%) και την Ελλάδα (+1,3%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (-2,2%), στη Σουηδία (-0,8%) και στην Αυστρία (-0,7%).

Αύξηση της απασχόλησης

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Το α’ τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην Ε.Ε.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,1% στην Ε.Ε. μετά από +1,6% στη ζώνη του ευρώ και +1,5% στην Ε.Ε. το α’ τρίμηνο.

Την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψαν Λιθουανία, Μάλτα και Πορτογαλία (όλες +1,3%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν Εσθονία (-1,5%), Ρουμανία (-0,8%) και Κροατία (-0,7%).