Νίκος Κοτζιάς

Παρελθόν αποτελεί από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Αφορμή για την παραίτηση του υπουργού ήταν η αντιπαράθεση που είχε ο υπουργός με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ενώ από καιρό φαινόταν ότι οι σχέσεις Κοτζιά και πρωθυπουργού είχαν διαρραγεί, το περιβάλλον του πρώην πλέον υπουργό αφήνει να εννοηθεί πως οι αιχμές που δέχθηκε ότι δήθεν είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από «κονδύλια» αποτέλεσαν κατάφωρες προσβολές, για τις οποίες όφειλε να τον καλύψει ο πρωθυπουργός.

Τονίζεται ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Νίκος Κοτζιάς είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να καταθέσει νόμο για τον έλεγχο των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλων υπουργείων, στο πρότυπο που ισχύει ήδη για το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από δηλώσεις προσώπων του περιβάλλοντος Κοτζιά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να σχηματιστεί πλειοψηφία και η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα μπορούσε να αποκτήσει αρμοδιότητα ελέγχου των μυστικών κονδυλίων για όλα τα υπουργεία.

Αυτές οι προσπάθειες του Νίκου Κοτζιά φαίνεται ότι ήταν εκείνες που προκάλεσαν την έντονη οργή αλλά και αγανάκτηση του Πάνου Καμμένου, ενώ έγιναν ταυτόχρονα προϊόν πολλών συζητήσεων αναφορικά με την ένταση της οργής από πλευράς του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Όπως λέγεται μάλιστα, ο Νίκος Κοτζιάς είχε υποβάλει την παραίτηση του από προχθές, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε την υποβάθμιση του θέματος κι ενημερώνοντας επίσημα πως το κείμενο της παραίτησης έφθασε στο γραφείο του πρωθυπουργού μόλις χθες.

Μετά την παραίτηση Κοτζιά, ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παρελθόν για την κυβέρνηση αποτελεί από χθες ο Νίκος Κοτζιάς
Παρελθόν για την κυβέρνηση αποτελεί από χθες ο Νίκος Κοτζιάς

«Αποφάσισα να αναλάβω το Υπουργείο των Εξωτερικών, δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί οποιασδήποτε μορφής διγλωσσία εντός της κυβέρνησης.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να μην εμπιστευθεί κανέναν άλλο για το Υπουργείο Εξωτερικών έγινε δεκτή με έντονο σκεπτικισμό τόσο στο εσωτερικό, όσο όμως και στο εξωτερικό και ειδικότερα στα Σκόπια, με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει αναφορικά με την ονομασία της χώρας.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο, η παραίτηση του υπουργού στην αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έναν «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό» καθώς, όπως υποστήριξε, δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας αποπέμπει έναν από τους θερμότερους υποστηρικτές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί στο αξίωμά του, έναν υπουργό ο οποίος δηλώνει αντίθετος στις θέσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με το Σκοπιανό κι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ρίξει την κυβέρνηση.

«Το πουλόβερ ξηλώνεται» αναφέρει από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό» προσθέτει η Φώφη Γεννηματά και τονίζει:

«Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το “νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος”, αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο, μόνο τυχαίο ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ».

Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης και από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, που αναφέρονται στην είδηση δίνοντας μεγάλη έμφαση στο γεγονός πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει κάποια εμπλοκή αναφορικά με τη Συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων.

Το επίσημο κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων, το MIA, αναφέρεται στην εν λόγω είδηση, ενώ το πρακτορείο META κάνει αναδρομή στην κόντρα του πρώην υπουργού με τον Πάνο Καμμένο και τονίζει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και ο τηλεοπτικός σταθμός Alsat, o οποίος στέκεται ιδιαίτερα στην ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον κ. Τσίπρα. Στο παρασκήνιο της κόντρας του κ. Κοτζιά με τον κ. Καμμένο επικεντρώνει το πρακτορείο Kurir.