To ΠαΣοΚ στη μάχη της «γεωγραφικής ασυμμετρίας»

 

Σε μια συγκυρία που το ποσοστό του ΠαΣοΚ αυξάνεται, χωρίς να δημιουργεί προσδοκία έπειτα από την πτώση σχεδόν 4 μονάδων και μάλιστα την περίοδο των μεγάλων συλλαλητηρίων για τα Τέμπη, στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να καλύψουν τα αδύναμα σημεία τους. Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις ευρωεκλογές, αναγνώρισε τη «γεωγραφική ασυμμετρία» που φανέρωσε η κάλπη για το κόμμα του.

Στην περιφέρεια οι επιδόσεις του ΠαΣοΚ ήταν πολύ καλύτερες σε σύγκριση με την Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα στα οποία εμφάνισε μια εκλογική μαύρη τρύπα. Τα κενά που έχει εντοπίσει το επιτελείο του αφορούν τα δύο πολεοδομικά συγκροτήματα Αττικής και Θεσσαλονίκης, τις περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που το κόμμα δεν έχει εκλέξει βουλευτή, και ηλικιακή ομάδα 25-35 ετών, στην οποία έλαβε μόλις 7,8% στις ευρωεκλογές.

Στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, έχει διαρραγεί ο παραδοσιακός δεσμός των πολιτών με τα κόμματα και η κοινωνία είναι πιο δύσπιστη. «Οι μικρομεσαίοι και η μεσαία τάξη χρέωσαν στο ΠαΣοΚ τη δημοσιονομική κρίση και την κρίση χρέους. Αυτή η σχέση σταδιακά βελτιώνεται, αλλά δεν φτάνει ακόμη στον μέσο όρο και το ΠαΣοΚ απέχει πολύ από το να κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτών των στρωμάτων» παρατηρεί Στράτος Φαναράς, πρόεδρος της Metron Analysis. Επιπλέον, εξηγεί ότι «για να κερδίσει έδαφος η Χαριλάου Τρικούπη στα αστικά κέντρα θα πρέπει να πείσει πως έχει τις δυνατότητες να κυβερνήσει και να μπορέσει να ανασκευάσει μύθους που της έχουν χρεώσει στο παρελθόν».

Ειδικό σχέδιο ανάτασης

Στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος ζήτησε να δημιουργηθεί ειδικό σχέδιο ανάτασης του κόμματος στην Αττική. Και να συγκροτηθεί μία ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου. Το σκεπτικό είναι να προταθούν λύσεις για κοινά μεγάλα προβλήματα όπως είναι το κυκλοφοριακό, οι υποδομές, η στέγαση και η εγκληματικότητα.

Στην Αττική υπάρχουν ήδη προτάσεις για το κυκλοφοριακό, ενώ σε ό,τι αφορά το παραλιακό της μέτωπο, που έχει μήκος 40 χιλιόμετρα και περνά από επτά δήμους, προτείνεται η δημιουργία ενός φορέα για την αναμόρφωσή του, κάτι που θα ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου σε κοινή εκδήλωση με το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία (In Social).

Προγραμματίζεται μια ακόμα ανάλογη εκδήλωση που θα αφορά το παραλιακό μέτωπο στις βιομηχανικές περιοχές της Β’ Πειραιά. Αντιστοίχως για τη Θεσσαλονίκη, μελετάται ένα σχέδιο τόνωσης της οικονομικής της δραστηριότητας, σημειώνει ο επικεφαλής του In Social Γιώργος Παπούλιας.

Το έλλειμμα στους νέους

Το έλλειμμα του ΠαΣοΚ στις νέες ηλικίες είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. «Γνωρίζουμε πως ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας έχει απογοητευτεί γενικά από την πολιτική και νιώθει αποκομμένο από αυτή» σημειώνει ο επικεφαλής του οργανωτικού σχεδιασμού Ηρακλής Δρούλιας.

«Μέσα από τον προγραμματικό μας λόγο», επισημαίνει, «και εκδηλώσεις, όπως αυτή που έγινε με τη στέγαση, αλλά και ένα πλέγμα δράσεων όπως αυτές που ετοιμάζουμε για το Δημογραφικό, φιλοδοξούμε με εξωστρέφεια και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων να ευαισθητοποιήσουμε εκείνους που αποτελούν το αύριο της χώρας να συμμετέχουν».

Οι εκδηλώσεις, όπως ξέρουν όλοι, δεν θα λύσουν το πολιτικό πρόβλημα του ΠαΣοΚ, που συνοψίζεται στο ότι για την πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν αποτελεί, μέχρι στιγμής, εναλλακτική λύση εξουσίας. Μπορούν, όμως, όπως πιστεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη, να αποτελέσουν ασπίδα απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι το ΠαΣοΚ δεν έχει θέσεις. Είναι και αυτός ένας μύθος που πρέπει να ανασκευάσουν, λένε.

 

ΠΗΓΗ: tovima.gr