Μόνο ερωτηματικά μπορεί να αφήσει η τελική απόφαση του Βαγγέλη Αποστολάκη να μην αποδεχθεί τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας.
Οι κόντρες και η αναστάτωση που δημιούργησε η άρνηση του, δυναμίτισαν το όλο κλίμα, ενώ ανέδειξαν και την πρόθεση για σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και για απλά ζητήματα.
Η επίσημη θέση της κυβέρνησης πάντως ότι ο Βαγγέλης Αποστολάκης είχε αρχικά αρνηθεί τη θέση ενός Αναπληρωτή Υπουργού δηλώνοντας πως επιθυμεί Υπουργείο, κάτι που έγινε δεκτό, σε συνδυασμό με τις απαντήσεις του προς την προεδρία της Δημοκρατίας, ότι θα προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο με τη σύζυγό του, όχι απλώς δεν τον τιμούν, αλλά και θέτουν σοβαρά ζητήματα αναφορικά με την αξιοπιστία του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την υπουργοποίηση Αποστολάκη υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και της Φώφης Γεννηματά, από τον Πρωθυπουργό.
Ο τρόπος όμως με τον οποίο υποδέχθηκε η αντιπολίτευση –και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ– την τοποθέτηση του ναυάρχου εν αποστρατεία στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, έκανε τον ίδιο τον κ. Αποστολάκη να υποχωρήσει. «Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποδέχομαι» την πρόταση, φέρεται να είπε ο κ. Αποστολάκης, μετά τον χαρακτηρισμό αυτής της διακομματικής επιλογής Μητσοτάκη από την Κουμουνδούρου ως αποστασία και «εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων», την οποία χρησιμοποιεί ως «σωσίβιο» ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αποστολάκης φέρεται να είχε θέσει εξαρχής ως προϋπόθεση για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Πολιτικής Προστασίας, τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. «Αυτό έγινε με την προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο.
Δεν υπήρξε όμως διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του Πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη», εξήγησε, σε δήλωση του ο κ. Αποστολάκης για την άρνησή του τελικά να αναλάβει επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου.
Από την πλευρά της πάντως η Κουμμουνδούρου επιμένει ότι ο πρώην Υπουργός «Είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα αποδεχόταν να γίνει υπουργός της Δεξιάς». Μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και πριν την άρνηση Αποστολάκη μάλιστα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί και είχε δηλώσει στον πρώην Υπουργό ότι δεν συμφωνεί με μια τέτοια κίνηση.
Από το Μαξίμου πάντως η αντίδραση ήταν εντονότατη, αφού θεωρούν ότι ο πρώην Υπουργός αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων και χωρίς δυνατότητες να διαχειριστεί βασικά θέματα πολιτικής.
Επέμειναν παράλληλα, ότι με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο εκτός από τον διχασμό, για να δηλώσουν σε όλους τους τόνους ότι παρά την κατ’ επίφαση δήλωση και πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση, αυτή δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο και σε καμία θέση ή στάση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αποδεικνύει με κάθε τρόπο πως δεν επιδιώκει καμία συνεργασία.
Την ίδια στιγμή τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τόνιζαν πως ο Πρωθυπουργός έκανε πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας και αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή.