«Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», επισήμανε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παρουσία του στη Ρώμη για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι «οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές».
«Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος πραγματοποίησε συναντήσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε.
Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook σημείωσε ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, η ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, καθώς και οι προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη. Παράλληλα συζητήθηκε η άνοδος της Ακροδεξιάς και η συνεργασία της με τη κεντροδεξιά, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Τσίπρα:
«Με αφορμή την παρουσία μου στη Ρώμη για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχα την ευκαιρία να συναντήσω δύο συναδέλφους και καλούς φίλους.Τους πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε.
Ο Ενρίκο Λέτα άσκησε κριτική στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ την περίοδο 2013-2014 και ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που άνοιξε για μένα τις πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου του Παλάτσο Κίτζι το 2014, παρόλο που τότε δεν ήμουν ακόμη ομόλογός του.
Αργότερα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πιο στενά όταν ανέλαβε επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος.
Ο Τζουζέπε Κόντε ανέλαβε ΠΘ στη κυβέρνηση συνεργασίας των 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, στην κορύφωση των προσφυγικών ροών.
Η συνεργασία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, ήταν στενή. Σήμερα παραμένει επικεφαλής των 5 Αστέρων.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τους δύο για τις διεθνείς εξελίξεις, την ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, τις προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη συνεργασία της με τη κεντροδεξιά, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.
Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές.
Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών».
Πως τον ερμηνεύει
Στο μεταξύ,ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας το “Βήμα της Κυριακής” Α. Καρακούσης, συνάντησε στο γραφείο του, τον Αλέξη Τσίπρα και κατέγραψε τα όσα λέει και σκέφτεται ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο κόμμα του.
Αν και δεν το λέει ευθέως, ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας το “Βήμα της Κυριακής” Αντώνης Καρακούσης, συνάντησε στο γραφείο του τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κατέγραψε- ορισμένες φορές οι φράσεις του είναι σε εισαγωγικά- τα όσα λέει και σκέφτεται ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο κόμμα του.
Όπως σημειώνει ο κ. Καρακούσης, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τον “κατατρώγουν” και ο “πόνος και η θλίψη αποτυπώνονται στο πρόσωπό του”, καθώς δεν περίμενε ούτε τη διάσπαση, ούτε την αποσύνθεση. Κυρίως, γράφει, δεν περίμενε τις αποχωρήσεις των νέων στελεχών όπως ο Χαρίτσης και Ηλιόπουλος, που ακολούθησαν την Αχτσιόγλου.
Για την ακρίβεια περίμενε την αποχώρηση του Τσακαλώτου και του Φίλου- αφού δεν ήθελαν ποτέ το μεγάλο και ανοιχτό κόμμα και ήθελαν πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό αριστερό, ριζοσπαστικό κόμμα- αλλά δεν περίμενε τις μαζικές αποχωρήσεις. Πόσο μάλλον που δεν έδωσαν χρόνο στον κ. Κασσελάκη και θα μπορούσαν, αν δεν πήγαινε καλά στις ευρωεκλογές, τότε να τον αμφισβητήσουν.
Τι λέει ο Τσίπρας για τον Κασσελάκη
Όπως γράφει ο Αντώνης Καρακούσης και μεταφέρει σε εισαγωγικά τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένος από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Και είναι απογοητευμένος γιατί αγνοεί την ελληνική πραγματικότητα και κινείται ανορθόδοξα. Αλλά επιμένει ότι η διάσπαση δεν υπήρχε λόγος να γίνει, αφού δεν υπήρχε “πολιτικό επίδικο”.
Τι λέει ο Τσίπρας για τον Μητσοτάκη
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι είναι πολύ τυχερός. Γιατί “καβάλησε πάνω στα επιτεύγματα της δικής μας διακυβέρνησης, βρήκε το χρέος ρυθμισμένο, τα μνημόνια τελειωμένα, τα δημόσια οικονομικά τακτοποιημένα, την οικονομία έτοιμη για το αναμενόμενο αναπτυξιακό άλμα μετά το πέρας της μακρόχρονης κρίσης, του ήλθε και η πανδημία αμέσως μετά που τον αποδέσμευσε από το ασφυκτικό πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και άρχισε να μοιράζει αφειδώς λεφτά, κερδίζοντας την εύνοια των ψηφοφόρων.”
Και διπλά τυχερός γιατί στις επόμενες εκλογές η ριζοσπαστική αριστερά θα εμφανιστεί διασπασμένη στα τρία και αν το ΠΑΣΟΚ παραμείνει μακριά από το 20% και η Νέα Δημοκρατία κοντά στο 30%, “θα αποκαλυφθεί μεγάλο πολιτικό κενό”.
Ποια είναι τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αντώνης Καρακούσης γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μείνει αναχωρητής και δεν σκοπεύει να είναι συνταξιούχος της πολιτικής. Και προσθέτει ότι προετοιμάζεται για την επόμενη φάση “που δεν θα βραδύνει”.
Τι θα κάνει; Προς το παρόν ετοιμάζει ένα Ινστιτούτο, δηλαδή κάτι σαν κέντρο μελετών, που όμως μπορεί, λέει, να αποτελέσει τη βάση για μια “μεγάλη δημοκρατική συνάντηση“, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να είναι το πρόπλασμα ενός νέου, δυναμικού, ενιαίου δημοκρατικού πολιτικού σχήματος, ικανού να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τη Νέα Δημοκρατία.