Το Υπουργείο Εξωτερικών για τις στις δηλώσεις Μίτσκοσκι: Το erga omnes δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση

«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας» ανέφεραν.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε πως τη γείτονα ότι «η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, προϋποθέτει την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση, προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες». Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, μίλησε για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα. Διπλωματικές πηγές έλεγαν, ότι ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων, και σημείωναν ότι ξεκαθάρισε πως η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, είναι ανεπίτρεπτη.

«Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται» σχολίασε αργότερα ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προκαλωντας τη σημερινή αντίδραση της ελληνικής πλευράς