Το γάντι που σήκωσε ο Κασσελάκης, οι διαδικασίες και η αναζήτηση υποψηφιότητας που θα πάει μαζί του στις εκλογές

Αν μη τι άλλο το κλίμα ήταν στραβό στον ΣΥΡΙΖΑ το…αποτελείωσε και ο Τσίπρας! Λίγο πριν την πρεμιέρα των εργασιών του και σπάζοντας την πολύμηνη σιωπή του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με μια βαρυσήμαντη παρέμβασή του γνωστοποίησε την απουσία του και μαζί την άποψή του για τα τεκταινόμενα στο κόμμα του. Και ανάγκασε τον Κασσελάκη να αλλάξει και τη δική του ομιλία!

Αποσβολωμένοι από αυτή την εξέλιξη στελέχη, μέλη και Σύνεδροι, προσπαθούσαν τις επόμενες ώρες -και πριν την έναρξη της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη- να αποκωδικοποιήσουν την παρέμβαση Τσίπρα και μαζί τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από το διάδοχό του να προσφύγει στην κομματική βάση, για να επανεπιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του, δείχνοντάς του καθαρά το δρόμο και εν προκειμένω την κατεύθυνση της αναβάπτισης. Ταυτόχρονα, διαπιστώνοντας πως «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό», ο κ. Τσίπρας διέβη το Ρουβίκωνα της αφωνίας του, προειδοποιώντας, σαν άλλος Προμηθέας πως «αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό».

Η παρέμβαση Τσίπρα

«Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη της κριτικής του πρώτα προς το διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη και μετέπειτα προς τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας πως «οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος». Την ίδια στιγμή, «ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές» παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας εκείνους που «διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν».

Αυτή η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα δεν εξαιρεί και στελέχη της διακυβέρνησής του, τα οποία καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, να ανοίξουν τα χαρτιά τους και μαζί να περιγράψουν το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθούν προεκλογικά, σε περίπτωση καθόδου τους στην εσωκομματική κούρσα. Άλλωστε, αυτή θα διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, καθώς υπάρχουν τα αρμόδια όργανα ήδη, δηλαδή η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), για να διασφαλίσει τη διαδικασία.

Το χρονοδιάγραμμα

Την ίδια ώρα, θολή είναι η εικόνα για τον χρόνο που μπορεί να στηθούν οι τετραπλές κάλπες. Χρόνος ουσιαστικά δεν υπάρχει καθώς τρεισήμισι μήνες απομένουν πλέον ως τις Ευρωεκλογές.

Τα πράγματα να περιπλέκονται από την 20 ήμερη στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη που ξεκινά στα μέσα Μαρτίου. Αν η κάλπη στηθεί με βάση το χρονικό σενάριο που υπήρχε για τις εκλογές συντονιστικών στις οργανώσεις και νέων Νομαρχιακών (δύο εβδομάδες μετά το Συνέδριο) στις οποίες ο πρόεδρος πρόσθεσε εκλογές προέδρου και ΚΕ, υπολογίζεται ότι η εκλογή θα πρέπει να γίνει την Κυριακή στις 10 Μαρτίου.

Ωστόσο, αφενός εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να προετοιμαστεί νέα προεδρική κάλπη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφετέρου οι όποιοι αντίπαλοι δεν θα προλαβαίνουν ουσιαστικά να κάνουν καμπάνια και το προβάδισμα θα έχει ο Κασσελάκης.

«Βρείτε μου αντίπαλο»

Και αυτό, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι του προκατόχου του, λέγοντας πως «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», ακολουθώντας δηλαδή το μονοπάτι που του υπέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Κασσελάκης παραδέχθηκε πως «χρειάζομαι χρόνο», εξηγώντας το αίτημά του για λευκή επιταγή μέχρι το 2027, ενώ άφησε ταυτόχρονα αιχμές προς την ηγετική ομάδα. «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε τα περί «υπονομευτών», παρατηρώντας με νόημα πως «αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε «ουρανοκατέβατο», όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα».

Σε εντελώς προσωπικό τόνο και ανταπαντώντας αρκετές φορές στο κοινό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δομήσει μια ομιλία με σαφή εσωκομματική απεύθυνση, ενώ απαντώντας σε συνθήματα των συνέδρων, «θα είμαστε ενωμένοι για την Ευρωβουλή» είπε ο κ. Κασσελάκης και υπογράμμισε: «Έχουμε καθαρά χέρια, στο χέρι σας είναι να μας κάνετε κυβέρνηση ξανά».

Ενιαία υποψηφιότητα

Κατόπιν αυτών, η αναζήτηση υποψηφίου/ων απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη εξελίχθηκε σε δείπνα και συναντήσεις μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, καθώς επί της αρχής αναζητείται πρόσωπο κοινής αποδοχής από όλες τις τάσεις. Δηλαδή, πρόθεση των όσων έχουν επικρίνει την στάση του κ. Κασσελάκη είναι να καταλήξουν οριζόντια σε έναν και κοινό υποψήφιο, παραμερίζοντας προσωπικές στρατηγικές και ατζέντες.

Η εξίσωση, ωστόσο, μιας ενιαίας υποψηφιότητας, για την οποία εργάζονται πλέον παρασκηνιακά αρκετά στελέχη, δεν συνιστά εύκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει το πλεονέκτημα της εν ενεργεία θητείας του, κινητοποιώντας ανά πάσα στιγμή τον κομματικό μηχανισμό.

Χθες πάντως, δεν υπήρξε άμεση απόκριση στο αίτημα Κασσελάκη, καθώς κανένα στέλεχος δεν βγήκε να δηλώσει «παρών» στη νέα εσωκομματική κούρσα. Όμως ήδη άρχισαν τα σενάρια και η ονοματολογία.

Έτσι η πιο πιθανή υποψηφιότητα θεωρείται πως είναι αυτή του Διονύση Τεμπονέρα. Αυτόν έδειξε άλλωστε να θεωρεί βασικό αντίπαλό του ο Κασσελάκη τις προηγούμενες μέρες, ενώ το στέλεχος της ΠΓ το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει τον βηματισμό του και οι κινήσεις του ερμηνεύονται ως φιλοδοξίες «επόμενης μέρας» – πολλοί πλέον τον αποκαλούν «δελφίνο».

Ο ίδιος χθες προσερχόμενος στο γήπεδο του Tαε Κβον Ντο δήλωσε στις κάμερες πως «είναι η ώρα των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα να μιλήσει η οργανωμένη βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα οι μόνοι νόμιμοι και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες παίρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και διαμορφώνουν την επόμενη μέρα. Μια ημέρα γιορτής, μια ημέρα δημοκρατίας». Ειδικά το πρώτο σκέλος της δήλωσής του εκτιμάται ότι δεν αναφέρεται μόνο στον Συνέδριο, αλλά μοιάζει να αναφέρεται και στη νέα εσωκομματική κάλπη όπου τα μέλη (…και οι φίλοι) θα ξαναποφασίσουν. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, αναμένεται να ανέβει στο βήμα του Συνεδρίου αύριο το μεσημέρι και πιθανόν εκεί να ξεκαθαρίσει την στάση του.

Στα ονόματα που ακούγονται από χθες περιλαμβάνεται κι εκείνο της Όλγας Γεροβασίλη, για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκέφτεται. Η Όλγα Γεροβασίλη ήταν εκείνη που βγήκε μπροστά την Κυριακή σέρνοντας τον χορό των αντιδράσεων για το ερωτηματολόγιο, μιλώντας μεταξύ άλλων για κίνδυνο το συνέδριο να μετατραπεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά της δε στον Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένο ότι η ίδια ανήκει στον στενό κύκλο των συνομιλητών του, είχε δώσει την αίσθηση πως η παρέμβασή της είχε το «πράσινο φως» από τον πρώην πρωθυπουργό.

Επίσης, ήδη ακούγεται και το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος στα όργανα έχει ασκήσει κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη αλλά όχι στον βαθμό που έχουμε δει από άλλα στελέχη και όχι δημόσια.

Πολλοί θέτουν ερωτήματα και για την στάση του Νίκου Παππά, από το αν θα είναι υποψήφιος έως το – εφόσον δεν το επιλέξει τελικά – αν θα στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη με δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες έδειξε να στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, αποτρέποντας σενάρια «μομφής».

H διαδικασία

Ακόμη, όμως, και αν καταληχθεί η λίστα των «μονομάχων», ο τρόπος εκλογής του νέου προέδρου αναμένεται να εξελιχθεί σε πεδίο εσωκομματικών τριβών, με δεδομένο ότι πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαδικασία να δρομολογηθεί υβριδικά, δηλαδή και με δια ζώσης και με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το δεύτερο σκέλος του υβριδικού τρόπου εκλογών, την ίδια στιγμή, αυτό της ψηφιακής ψηφοφορίας προκαλεί μεγάλη αναστάτωση -και ενίοτε ένταση- ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και τους εσωκομματικούς «αντιφρονούντες», λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Για το λόγο αυτό, η μάχη της ψηφοφορίας την Κυριακή για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται πολύ σφοδρή, καθώς η πλατφόρμα iSyriza τίθεται στο στόχαστρο όλων των εσωκομματικών στρατοπέδων, στον απόηχο και της παραλίγο παραίτησης του Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος απείλησε με παραίτηση, όταν πληροφορήθηκε πως για εκείνον η πλατφόρμα των μελών ήταν «κλειδωμένη».

Τα επόμενα βήματα

Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης ανατροπή στα εσωκομματικά δεδομένα έχει θέσει το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα, το οποίο είτε θα ολοκληρωθεί ως έχει με έντονο προεκλογικό άρωμα, είτε θα μετεξελιχθεί σε τακτικό, είτε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να προκηρύξει νέο Συνέδριο. Σε αυτήν την περίπτωση, το νέο Συνέδριο θα εξελιχθεί με διαδικασίες-αστραπή, για να υπάρξει καθαρός χρόνος τουλάχιστον δύο εβδομάδων για τους φιναλιστ, ώστε να τοποθετηθούν απέναντι στην οργανωμένη, κομματική βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η κατάθεση υποψηφιοτήτων να αρχίσει ακόμη και από σήμερα, αν και εικάζεται ότι οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους θα εκδηλωθούν ανοιχτά προς το τέλος του Συνεδρίου, προκειμένου να επιφυλάξουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού απέναντι στον σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΠΟΝΤΙΚΙ, ΑΠΕ, ΑΥΓΗ