Με στόχο να περιορισθεί το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και να μην υπάρξουν μέτρα μέσα στον Αύγουστο, καταστρώθηκε ένα αυστηρό επιχειρησιακό σχέδιο που τέθηκε ήδη σε ισχύ αυτό το πρώτο σαββατοκύριακο του μήνα,που παραδοσιακά είναι “ο μήνας της μεγάλης φυγής’” από τα αστικά κέντρα.
Εξάλλου, ο επερχόμενος συνωστισμός του Αυγούστου θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση στα νησιά και δεν είναι καθόλου δύσκολο να μετατραπούν εκ νέου σε υγειονομικές «βόμβες» και εστίες κοροναϊού.
Προχθες το βράδυ μάλιστα έγινε ευρεία σύσκεψη στην Κατεχάκη ,όπου εξετάστηκε το σχέδιο που αφορά τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και τα νησιά σε όλες του τις λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με αυτό θα γίνονται γενικευμένοι και καθολικοί έλεγχοι κυρίως στα νυχτερινά καταστήματα ενώ δόθηκαν εντολές οι αστυνομικοί να περνάνε από τα ίδια σημεία δυό και τρεις φορές μέσα στο 24ωρο.
Επίσης πέρα από τους εν ενεργεία αστυνομικούς ,στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα σ υμμετέχουν και δόκιμοι από τις Σχολές της αστυνομίας.
Επίσης ελέγχους αλλά και πρόστιμα δεν θα “κόβουν’’ μόνο οι ένστολοι, αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά.
Αστυνομικοί επίσης σαρώνουν τα social media προκειμένου να συλλέξουν υλικό από κορωνοπάρτι μέσα από αναρτήσεις και βίντεο. Αρχικά ερευνούν πού και πότε έγιναν και στη συνέχεια εντοπίζουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και διοργανωτές των πάρτι, στους οποίους βεβαιώνουν τα πρόστιμα των 50.000 ευρώ.
Ενδεικτικό των ελέγχων που γίνονται είναι ότι προχθες διαπιστώθηκαν από την Αστυνομία παραβάσεις σε γνωστό ξενοδοχείο, σε κλαμπ στην Χώρα της Μυκόνου και σε παραλιακό εστιατόριο.
Επιβλήθηκαν σε όλα οι ανάλογες κυρώσεις, οι οποίες επισύρουν το σφράγισμα για τρία από αυτά και πρόστιμο για μουσική σε άλλο ένα.
Όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Σύρου με προσφυγή η οποία συζητείται και αναμένονται οι αποφάσεις.
Γι’ αυτό άλλωστε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ξεκινήσει την αποστολή επιπλέον ομάδων αστυνομικών στα δημοφιλή νησιά για να συνδράμουν στην εφαρμογή των μέτρων και να αποφευχθεί το «κλείσιμο» του νησιού.
Στην Ίο από προχθες περίπου 30 αστυνομικοί διενεργούν ελέγχους αλλά και επιβάλλουν πρόστιμα όπου δεν τηρούνται τα μέτρα για καθήμενους και αποστάσεις, ενώ αντίστοιχες αποστολές γίνονται σε όλα τα νησιά που κοκκινίζουν. Στην Πάρο μετέβη κλιμάκιο 15 αστυνομικών. Υπενθυμίζεται ότι 180 αστυνομικοί έχουν σπεύσει και στη Μύκονο, η οποία βγήκε από το μίνι lockdown τη Δευτέρα.
Το μεγάλος άγχος πλέον του Μεγάρου Μαξίμου είναι η εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου, δηλαδή η εβδομάδα 13-18 Αυγούστου για αυτό έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να αποφευχθούν τα μίνι lockdown στα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο . Άλλωστε ο φόβος των αρχών δεν είναι μόνο τι θα γίνει τον Αύγουστο αλλά και το τι θα επακολουθήσει, αφού οι περισσότεροι φοβούνται ότι με την επιστροφή από τις διακοπές θα υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις και ότι από Σεπτέμβριο δεν θα αποφευχθούν νέοι περιορισμοί στα αστικά κέντρα.
Οι Ειδικοί που θα συνεδριάζουν κάθε Τετάρτη για ν αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ζητούν να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς, ενώ η σύσταση προς τους πολίτες είναι να κάνουν διακοπές με την… κοινωνική τους φούσκα, με τους ανθρώπους δηλαδή με τους οποίους έχουν στενή, καθημερινή επαφή.
Ποια είναι τα “κόκκινα” και ποια τα “πράσινα” νησιά
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, κατά την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:
Πάρο: 5,51%
Μύκονο: 4,27%
Τήνο: 4,20%
Ρέθυμνο: 3,76%
Θήρα: 3,40%
Tην ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.
Η επιδημιολογική εικόνα δεν βρίσκεται στο «κόκκινο» σε όλα τα νησιά, καθώς υπάρχουν και εκείνα όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 1%:
Θάσος: 0,09%
Κέα-Κύθνος: 0,17%
Σάμος: 0,44%
Ιθάκη: 0,46%
Ικαρία: 0,73%
Κεφαλονιά: 0,74%
Σποράδες: 0,88%
Σύρος: 0,92%
«Πράσινες» αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας είναι και άλλες περιοχές, όπως η Χαλκιδική με 0,76% αλλά και η Πρέβεζα με 0,60%.
Πότε θα επιτευχθεί το τείχος ανοσίας
Για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας εκτιμάται ότι πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων.
Τώρα έχουμε περίπου 53% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, η ανοσία υπολογίζεται γύρω στο 65%.
Αν φτάσουμε στο 73-75% των εμβολιασμών θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα εκτιμούν οι ειδικοί, ενώ αν μείνουμε στα ίδια επίπεδα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κορύφωση των κρουσμάτων τον Δεκαπεντάγουστο, και συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος κάλεσε τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να τηρούν έναν αυτοπεριορισμό για μία εβδομάδα και μετά να κάνουν ένα τεστ πριν έρθουν σε επαφή με άτομα αυξημένου κινδύνου.’’