Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας,

Μετά από 72 μέρες, ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς αποχαιρέτησαν το κοινό, στο οποίο απευθύνονταν, καθημερινά στην αρχή και τρεις φορές την εβδομάδα, στη συνέχεια, σε όλη τη διάρκεια της επέλασης της πανδημίας στην χώρα μας.

Όπως έγινε γνωστό, στο εξής, η ενημέρωση θα γίνεται γραπτώς ως το τέλος του μήνα ενώ από την 1η Ιουνίου θα υπάρχει ανακοίνωση μονάχα μία φορά την εβδομάδα, όπως κάνει το Υπουργείο Υγείας για τη γρίπη.

Συγκινητικό “αντίο”

Ο κ. Τσιόδρας, εμφανώς συγκινημένος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα κατάφερε η Ελλάδα όλους αυτούς τους μήνες στην επιτυχημένη μάχη με τον φονικό ιό, υπογράμμισε πως «δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση».

«Θέλω και εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα υπόλοιπα καθήκοντά μου» είπε.

«Όπως με έμαθαν οι δάσκαλοι μου, παρέμεινα μαθητής και όχι καθηγητής. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά δεδομένα, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απάντησε σε όσους είχαν ασκήσει κριτική.

«Σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες, τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα» είπε και συμπλήρωσε:

«Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν» κατέληξε.

Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε την τοποθέτησή του με ένα ποίημα και ευχαριστώντας  τους πολίτες για όλα.

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα, και με τα πιο μικρά..

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.

Πολύ…

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.

Πολύ…

Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.

Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω… μερικές φορές…

“Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπάθειάς μας, με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ.  Χαρδαλιάς.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα μέχρι εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο» επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί.

«Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή (Σωτήρη Τσιόδρα) 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης» προσέθεσε και επισήμανε πως η επικοινωνία από αύριο μπαίνει σε μια νέα φάση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως παραμένουν σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Σημείωσε πως έχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία και ότι θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμα.