Νοσοκομείο κοροναϊού

Η εικόνα που θα καταγραφεί τις επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία της Αττικής θα είναι καθοριστική για την απόφαση των λοιμωξιολόγων αν θα μπορέσει να υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας ή θα συνεχιστεί το lockdown, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.

Όπως είπε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται με σταθερό υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και σε: Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αχαΐα, Εύβοια, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Βοιωτία, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Αργολίδα, Ιωάννινα, Κεφαλλονιά.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του lockdown είπε ότι αν τα στοιχεία συνεχίσουν να είναι θετικά και να μην υπάρχει επιβάρυνση του ΕΣΥ τότε ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown.

«Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου» δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδώσουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποίηση θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε τρεις ημέρες από σήμερα.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι» είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε «πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα και η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή τη φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση, οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Πάντως, ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έκανε γνωστό τον κυβερνητικό στόχο για άρση του απαγορευτικού την 1η Μαρτίου. «Προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά». δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς, είναι οι αυξανόμενες περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και της αυξημένης μεταδοτικότητας που αυτή παρουσιάζει. Όπως επισημαίνουν δεν αποκλείεται να υπάρξει ξαφνική άνοδος στα κρούσματα της μετάλλαξης μέσα στις επόμενες ημέρες εξαιτίας του νέου στελέχους του ιού.

Πρόταση Λινού

Νέα πρόταση για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κοροναϊού έκανε η Αθηνά Λινού, η οποία προτείνει συγκεκριμένο ωράριο στα σούπερ μάρκετ για τους ηλικιωμένους.

Πιο συγκεκριμένα, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, προτείνει να πηγαίνουν μόνο οι ηλικιωμένοι στα σούπερ μάρκετ έως τις 08:30 το πρωί, καθώς, όπως τονίζει, καλπάζει και στη χώρα μας η βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Συγκεκριμένα, η Αθηνά Λινού ανέφερε πως τα σούπερ μάρκετ μπορούν να ανοίγουν από τις 06:30 και να μπορούν να πηγαίνουν μέχρι τις 8:30 μόνο οι ηλικιωμένοι. «Αφού οι άνθρωποι αυτοί ξυπνούν πολύ πρωί», σημείωσε η ίδια.

Αναλυτικά, οι υπόλοιπες προτάσεις της: Μέτρα προστασίας (μαζικά τεστ) στους χώρους εργασίας, αλλά και ενεργοποίηση των γιατρών εργασίας που θα μπορούν να τα επιβάλλουν.

Εκπαίδευση αλλά και πρόνοια για το κόστος στη χρήση διπλής μάσκας.

Ειδικά μέτρα για τους ανέργους, όπως δύο τεστ κοροναϊού μηνιαίως με ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας που δίνεται.

Μέτρα κατά του συνωστισμού – που εξακολουθούν και δεν λαμβάνονται – στα ΜΜΜ, αλλά και μαζικά τεστ σε περιοχές όπου υπάρχουν σταθμοί μετρό-ΗΣΑΠ και αφετηρίες λεωφορείων.

Κουπόνια για χρήση ταξί στους εργαζόμενους που δεν δουλεύουν με τηλεργασία.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η κυρία Λινού προτείνει πρόσθετα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ. Πρόσφατα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα «διπλή μάσκα» λέγοντας πως «προστατεύει περισσότερο και καλό θα είναι να τη φοράμε σε Μέσα Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ».