Το βίντεο της πτώσης ρίχνει φως στα αίτια της τραγωδίας
Το βίντεο της πτώσης ρίχνει φως στα αίτια της τραγωδίας

Οι ειδικοί αναζητούν τα αίτια της  προχθεσινής  τραγωδίας στην Κάρυστο με τη συντριβή του μοιραίου πυροσβεστικού Canadair και τον τραγικό θάνατο των δυο πιλότων, του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.

Μερικές μόλις ώρες μετά από την τραγωδία με την πτώση του Canadair στην Κάρυστο, ο πτέραρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Ιατρίδης  μίλησε στο CNN Greece για τον στόλο πυρόσβεσης της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι η ηλικία του δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι συντηρημένα στον απόλυτο βαθμό και τα πληρώματα εδάφους και αέρος διαθέτουν εκπαίδευση και επάρκεια.

Με μεγάλη εμπειρία στις πτήσεις και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι τόσο των μαχητικών όσο και των πτητικών μέσων πυρόσβεσης, ο κ. Ιατρίδης σημείωσε πως για το δυστύχημα στην Κάρυστο δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε τους λόγους της πτώσης.

Αυτό, όπως είπε, είναι ένα ζήτημα που μόνο οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορέσουν να απαντήσουν, έχοντας αρχικά όλα τα στοιχεία στα χέρια τους αλλά και συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα από το σημείο της συντριβής.

Αναφερόμενος πάντως στα πιθανά σενάρια όπως αυτά προκύπτουν από το βίντεο της συντριβής του αεροσκάφους ο πτέραρχος Ε.Α υπογραμμίζει πως υπάρχουν πιθανότατα δύο.

Το πρώτο αφορά την αποκόλληση τμήματος του αεροσκάφους κατά την στροφή του μετά την ρίψη νερού πάνω από την εστία της φωτιάς, όταν αυτό φαίνεται να βρίσκει σε δέντρο, και το δεύτερο είναι τμήμα – θραύσμα του αεροσκάφους να μπλόκαρε τελικώς το πηδάλιο και να μην άφησε περιθώρια ελιγμών στο πλήρωμα του μοιραίου Canadair.

Σε ερώτηση αναφορικά με την ετοιμότητα αλλά και την ηλικία του στόλου πυρόσβεσης που διαθέτει η χώρα μας, ο κ. Ιατρίδης ξεκαθάρισε πως:

«Η ηλικία δεν είναι πρόβλημα για τον στόλο, καθώς τα αεροσκάφη είναι συντηρημένα και πάντοτε έτοιμα να συνδράμουν σε μία κατάσβεση από προσωπικό άρτιο και απόλυτα καταρτισμένο».

Για τον έμπειρο ιπτάμενο, το προσωπικό εδάφους αλλά και οι χειριστές των αεροσκαφών περνούν πολλές ώρες τόσο στον αέρα όσο και στην συντήρηση και η χώρα μας διαθέτει από τα πλέον έμπειρα στελέχη στον τομέα της εναέριας συνδρομής στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Ο κ. Ιατρίδης σημείωσε πάντως πως δεν έχει σημασία το πόσα αεροσκάφη διαθέτουμε, αν και σημειώνει πως:

«Με περισσότερα πτητικά μέσα θα υπήρχε ευρύτερη και ταχύτερη συνδρομή και κάλυψη της επικράτειας».

Υπογράμμισε, δε, πως «τα πτητικά μέσα δεν σβήνουν τις πυρκαγιές. Ο ρόλος τους είναι να τις περιορίζουν. Τις πυρκαγιές πάντοτε τις σβήνουν τα χερσαία κλιμάκια».

Ο πτέραρχος αναφέρει επίσης πως τα πληρώματα στα αεροσκάφη κατάσβεσης διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και έχουν πολλές ώρες πτήσης σε ακραίες συνθήκες και σε κάθε δυστύχημα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που είναι πιθανό να έχουν διαδραματίσει ρόλο. Στην περίπτωση του Canadair στην Κάρυστο, το πλήρωμα επιχειρούσε στην συγκεκριμένη περιοχή από το πρωί και η μοιραία ρίψη στην εστία που εμφανίζεται στο στιγμιότυπο ήταν η τελευταία του πριν μεταβεί στο κέντρο για συντήρηση και ανεφοδιασμό καυσίμων.

Ο κ. Ιατρίδης σημειώνει επίσης πως η μοιραία ρίψη γίνεται σε πολύ χαμηλό ύψος, «πράγμα καθόλου ασυνήθιστο» όπως δηλώνει, καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη και τα πληρώματά τους επιχειρούν με ειδικούς ελιγμούς ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία μίας πυρκαγιάς, εκεί που ουσιαστικά αδυνατεί να βρεθεί κάποιο πεζοπόρο τμήμα πυρόσβεσης.

Ο κ. Ιατρίδης έχει πάνω από 4000 ώρες πτήσεων σε μαχητικά αεροσκάφη Φάντομ F-4, και εκπαιδευτικά Τ-2, Τ-37, Τ-6 και Τ-41, και πολλές ώρες σε αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Διοίκησε Πτέρυγες Μάχης, Σμηναρχίες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και Μεγάλους Σχηματισμούς. Διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής της ΠΑ, Διοικητής στη Σχολή Ικάρων, Διευθυντής επιχειρησιακός Α’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ και Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ). Υπηρέτησε ως Αεροπορικός Ακόλουθος στην Ουάσιγκτον ΗΠΑ. Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΑ.

Η μαρτυρία

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάμας Κρασσάς, ο γιος του οποίου ήταν ο κυβερνήτης του δεύτερου πυροσβεστικού που επιχειρούσε στο σημείο στην Κάρυστο, αναφέρθηκε στο τι του είπε το παιδί του για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σημείο και εξήγησε τι πιθανότατα έφταιξε και το μοιραίο Canadair χτύπησε σε δένδρο με το δεξιό φτερό του, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας του και έκανε βουτιά θανάτου.

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάμας Κρασσάς είπε μιλώντας στο Open ότι ο γιος του, του είχε πει ότι ο καπνός από την φωτιά ήταν πυκνός και δεν φαινόταν τι υπάρχει πίσω απ’ αυτόν και εκτίμησε ότι ο κυβερνήτης του μοιραίου Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο δεν είδε τα δένδρα που ήταν πίσω από το πυκνό πέπλο.

Όπως ανέφερε ο πατέρας του κυβερνήτη του δεύτερου πυροσβεστικού που επιχειρούσε στην Κάρυστο όπου έπεσε το Canadair: «O χειριστής κατά πάσα πιθανότητα δεν είδε τι υπήρχε πίσω από τον καπνό.

Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι “ούτε εγώ καθώς έπεφτα είδα το δέντρο πίσω από την φωτιά”. Είχαν σβήσει μισό βουνό, όπως μου είπε ο γιος μου, που κινδύνευε η φωτιά να πάει σε ένα χωριό και τους έστειλαν εκεί. Αυτή ήταν η τελευταία ρίψη και θα έφευγαν μετά για επιστροφή».

O ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάμας Κρασσάς, ο οποίος χειριζόταν τρεις δεκαετίες Canadair, έκανε αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις περιπτώσεις: «Οι χειριστές προσπάθησαν να κατέβουν χαμηλά για να είναι αποτελεσματικοί στη φωτιά, να την σβήσουν. Πάντα κατεβαίνουν με αντίθετη ροή ανέμων για να υπάρχει στήριξη στο αεροπλάνο».

«Δεν μπορούσαν να σωθούν»

Ο πατέρας του πιλότου του δεύτερου πυροσβεστικού που επιχειρούσε στο σημείο της τραγωδίας στην Κάρυστο ανέλυσε το τι έγινε με το μοιραίο Canadair: «Οι καπνοί από τη φωτιά πήγαιναν προς το μέρος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πίσω από τη φωτιά τα δέντρα.

Στην απαγκίστρωση, στη δεξιά στροφή βρήκε το ακρυπτερύγιο του δεξιού φτερού του αεροσκάφους στα δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και από ότι φαίνεται χτύπησε τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε».

«Καταστράφηκαν τα πηδάλια»

Ο Μάμας Κρασσάς τόνισε ότι από τη στιγμή που έγινε η σύγκρουση δεν υπήρχε καμία πιθανότητα σωτηρίας. «Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα (για να σωθούν).

Είναι ανεξέλεγκτο το αεροπλάνο, κάνει ό,τι θέλει αυτό, δεν υπακούει στις εντολές του χειριστή, καθώς δεν υπάρχουν πηδάλια για να το οδηγήσεις. Εάν έφευγε μόνο αυτό το κομμάτι (που φαίνεται στο βίντεο) το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα πλην όμως το γεγονός πως φαίνεται ότι όπως αποκολλήθηκε από το φτερό χτύπησε πίσω στην άκρη του φτερού που είναι τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Αυτό είναι δική μου προσωπική εκτίμηση».

Ο ταξίαρχος ε.α. μίλησε και για την συντήρηση των Canadair και τόνισε πως όσο παλιά κι αν είναι, πετάνε χωρίς πρόβλημα αν έχουν συντηρηθεί κανονικά, εκτός κι αν το πρόβλημα παρουσιαστεί εν ώρα πτήσης.

«Όσο παλιό και αν είναι ένα αεροπλάνο, όταν είναι ελεγμένο, όταν είναι συντηρημένο, πετάει και αποδίδει όπως ακριβώς όταν είναι καινούριο. Το πρόβλημα τους είναι πως κατά τη χρήση τους παρουσιάζει συχνά βλάβες, όπως ένα αυτοκίνητο», κατέληξε ο Μάμας Κρασσάς.