Το “καυτό” χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, θα ασχοληθεί προσωπικά, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αναπλ. υπουργό την Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργούς τους Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, έχοντας μπροστά τους πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Όπως επισημαίνει το “Εθνος”, το σχέδιο που θα πρέπει να υλοποιήσει ο νέος υπουργός Υγείας είναι ήδη έτοιμο από την προηγούμενη διακυβέρνηση και αφορά σε συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων. Ένα σχέδιο που είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει αναταράξεις στο ΕΣΥ, γι’ αυτό και το νέο επιτελείο στο υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προετοιμασθεί για πιθανές συγκρούσεις με το συνδικαλιστικό κίνημα.
Η δυσκολία εδώ θα είναι μεγαλύτερη με δεδομένο ότι εάν καθίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην καρέκλα του υπουργού, δεν γνωρίζει τη λεγόμενη «ανθρωπογεωγραφία». Βέβαια ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν θα επιλεγεί τυχαία αφού και στο παρελθόν έχει δείξει ότι προχωρά στα σχέδιά του με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό και χωρίς αποσπάσεις.
Ούτως ή άλλως με τον τομέα της Υγείας θα ασχοληθεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως έχει δηλώσει.
Προσωπικός γιατρός και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Ξεκινώντας όμως ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς εάν δεν ολοκληρωθεί αυτή δεν θα μπορεί να βελτιωθεί και η λειτουργία των νοσοκομείων. Θα πρέπει εκτός των άλλων να βρει γρήγορα τα νέα κίνητρα ώστε να προσελκύσει το ιατρικό προσωπικό που σήμερα αρνείται να συμμετάσχει στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, λόγω περιορισμένων αμοιβών.
Έτσι είναι πιθανό σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες να επανεξεταστεί το θέμα της αποζημίωσης και να διαφοροποιηθεί το ύψος της αμοιβής. Μία από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός αφορά στα φάρμακα. Άλλωστε σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του clawback της υποχρεωτικής δηλαδή επιστροφής χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.
Παράλληλα ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να βρει λύση για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα πρόβλημα που παραμένει σταθερά άλυτο. Και μπορεί τώρα το καλοκαίρι το ενδιαφέρον να εστιάζεται αλλού, από Σεπτέμβριο όμως θα επανεμφανισθεί το ζήτημα και μάλιστα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολύ πιο έντονα.
Ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει επίσης να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διοριστούν άμεσα στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας όλης της χώρας οι 863 γιατροί, οι θέσεις των οποίων είχαν προκηρυχθεί τους προηγούμενους μήνες.
Η διαδικασία είχε παγώσει εξαιτίας των εκλογών ενώ απαιτείται ούτως ή άλλως πολύς χρόνος για να υλοποιηθεί η τοποθέτηση των γιατρών στις μονάδες υγείας.
Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι θα επιχειρήσει να μειώσει τους χρόνους για τις προσλήψεις γιατρών και γενικότερα του υγειονομικού προσωπικού.