Απαντήσεις σε σχέση με την πιθανότητα παροχής των ελληνικών πυραύλων S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη στην Ουκρανία, για την αντικατάστασή τους, με πυραυλικά συστήματα τύπου Patriot έδωσε ο εκπρόσωπος του State Department Νεντ Πράις.
Ο κ. Πράις τόνισε ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία».
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ξεκαθάρισε ότι η παράδοση ενός αμυντικού συστήματος στην Ουκρανία αποτελεί μια απόφαση που αφορά την χώρα που το κατέχει.
Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προσφέρουν ανταλλάγματα ώστε να διευκολύνουν τις χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
«Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της» ανέφερε τονίζοντας:
«Υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια. Ίσως θυμάστε ότι στις πρώτες μέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Ήμασταν σε θέση να υποστηρίξουμε την διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας.
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτή της κυβέρνησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον εξοπλισμό και τις προμήθειες τους στην Ουκρανία».