Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φορτέτσας κ. Δέσποινα Κατεχάκη
Η Δέσποινα Κατεχάκη

Τι είναι η Συλλογική Μνήμη;   Πώς εντοπίζουμε στοιχεία Συλλογικής Μνήμης;
Πως μπορούμε να προωθήσουμε την Συλλογική Μνήμη μιας κοινότητας και ποια μπορεί να είναι η πρακτική εφαρμογή αλλά και τα οφέλη;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα δώσει το πρόγραμμα MEMORY, στην οποία συμμετέχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας,μαζί με οργανισμούς από την Ιταλία, το Βιετνάμ και το Περού.

“Για την εφαρμογή του μοντέλου της Μνήμης- επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δέσποινα Κατεχάκη μιλώντας στην “Π” – “έχει επιλεχθεί η κοινότητα της Φορτέτσας Ηρακλείου που τόσο ξεχασμένη είναι από την τοπική αυτοδιοίκηση, που όμως έμεινε μια καθαρή κοινότητα με πολλές γενιές να διαμένουν σ αυτή την περιοχή.

Πολύ σημαντική συμμετοχή καθώς έχουμε τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και θα ανασυρθούν μνήμες, παραδόσεις, και γεγονότα για την αξιοποίηση και προώθηση της τοπικής μνήμης με στόχο την αναβάθμιση της κοινότητας για να αποτελέσει στη συνέχεια τουριστικό προορισμό”.

Το μάθημα δεν είναι ακαδημαϊκό γι’ αυτό στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι δραστήριοι, με ωραίες ιδέες, με καλή διάθεση που  τους εξιτάρει το θέμα και συμμετέχουν με όρεξη σε αυτό το πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του από τη θεωρία στην υλοποίηση.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου μιλά ακόμα για τα σημαντικά οφέλη που θα έχει η περιοχή από την υλοποίηση του προγράμματος ενώ μιλά και για  την μεγάλη επέτειο γτων 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή για την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας εκτός από το “ταξίδι μνήμης” θα συμμετέχει σε ομαδικά φεστιβάλ.

“Το πρόγραμμα «MEMORY» αφορά τη μνήμη μας και πώς αυτή υπάρχει σε συγκεκριμένες κοινότητες”

Τι είναι το πρόγραμμα Memory;

Το πρόγραμμα MEMORY αφορά λοιπόν ΤΗ ΜΝΗΜΗ και πως αυτή υπάρχει και αναδεικνύεται στον χώρο και σε συγκεκριμένες κοινότητες.

Αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του οργανισμού Action Synergy από την Ελλάδα και οργανισμούς από την Ιταλία, το Βιετνάμ και το Περού και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα μάθημα e-learning ακολουθώντας την μέθοδο της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης και ασχολούμαστε με τα παρακάτω θέματα:

– Τι είναι η Συλλογική Μνήμη

– Συλλογική Μνήμη & Κοινότητα

– Πώς εντοπίζουμε στοιχεία Συλλογικής Μνήμης

– Πώς μπορούμε να αναδείξουμε την Συλλογική Μνήμη στον χώρο

– Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την Συλλογική Μνήμη μιας κοινότητας

– Πρακτική Εφαρμογή

Το μάθημα e-learning περιλαμβάνει δύο μεθόδους. Την ασύγχρονη μορφή όπου όλο το υλικό είναι αναρτημένο και διαθέσιμο στην πλατφόρμα e-learning.

Και την σύγχρονη μορφή, με την πραγματοποίηση 9 webinars σε πραγματικό χρόνο. Τα webinars θα λαμβάνουν χώρα κάθε Πέμπτη από τις 22 Απριλίου μέχρι τις 24 Ιουνίου και θα διαρκούν 1 ώρα και 15 λεπτά τη φορά (16.00-17.15).

Γιατί είναι αυτό το μάθημα ξεχωριστό;

– Το μάθημα είναι ξεχωριστό γιατί είναι ένα μάθημα παγκόσμιο. Κατά την διάρκεια των webinars θα έχετε την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσετε, να μάθετε, να κάνετε φίλους από όλες τις πλευρές του πλανήτη με συνταξιδιώτες στην μνήμη ανθρώπους από το Βιετνάμ, το Περού, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Τι θα περιλαμβάνουν και πως θα γίνονται  τα μαθήματα;

– Το μάθημα δεν είναι ακαδημαϊκό αλλά στοχεύει στο να μοιραστεί  μια συγκεκριμένη μεθοδολογία. Μαζί με την θεωρία που θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα, κατά την διάρκεια των σεμιναρίων θα επικεντρωθούμε κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και στην αλληλεπίδραση.

– Το μάθημα δεν θα μείνει στην θεωρία. Το πρόγραμμα Memory θα εφαρμόσει στην πράξη την μεθοδολογία του σε διαφορετικές κοινότητες στον κόσμο. Κατά την διάρκεια του επόμενου έτους, covid-19 επιτρέποντος, θα γίνουν κινητικότητες στο Βιετνάμ, το Περού, και την Ελλάδα και θα διοργανωθούν τα τοπικά φεστιβάλ της Μνήμης σε όλες αυτές τις κοινότητες.

-Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

-Άνθρωποι δραστήριοι, με ωραίες ιδέες, με καλή διάθεση που  τους εξιτάρει το θέμα και  συμμετέχουν με όρεξη σε αυτό το πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκειά του από τη θεωρία στην υλοποίηση.

“Η Φορτέτσα είναι  μια ξεχασμένη  Κοινότητα”

-Πώς επελέγη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας;

-Για την εφαρμογή του μοντέλου της Μνήμης έχει επιλεχθεί η κοινότητα της Φορτέτσας Ηρακλείου που τόσο ξεχασμένη είναι από την τοπική αυτοδιοίκηση, που όμως έμεινε μια καθαρή κοινότητα με πολλές γενιές να διαμένουν σ αυτή την περιοχή.

Πολύ σημαντική συμμετοχή καθώς έχουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και θα ανασυρθούν μνήμες, παραδόσεις, και γεγονότα για την αξιοποίηση και προώθηση της τοπικής μνήμης με στόχο την αναβάθμιση της κοινότητας για να αποτελέσει στη συνέχεια τουριστικό προορισμό.

“Τα οφέλη για την περιοχή μας θα είναι πολλά”

-Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την Συλλογική Μνήμη μιας κοινότητας;

-Με το Πρόγραμμα Capacity Building Memory επιζητούμε την αξιοποίηση των πιο σημαντικών μνημών  με διάφορους τρόπους: φωτογραφίες, γκράφιτι, θεατρικά, μουσική, τουρς, μαγειρική κ.ά.  Η τοπική Κοινότητα να δημιουργήσει τη δική της “ταυτότητα-brand” της μνήμης μέσω social media και διοργάνωση φεστιβάλ μνήμης με συμμετοχή όλων των χωρών του προγράμματος και συνέδριο για ανάδειξη του μοντέλου της μνήμης.

-Πέρα από  τους συμμετέχοντες θα υπάρχει κάποιο όφελος -αντίκτυπος για την κοινότητα γενικότερα;

-Σημαντικά θα είναι τα  οφέλη για την περιοχή μας.

Μεταξύ άλλων:

Η αναγνώριση και προβολή μνημείων, κτηρίων και σημείων ειδικού ενδιαφέροντος της Φορτέτσας.

Η δημιουργία έργων υποδομής, πλούτου και τουριστικού προορισμού.

Η γνώση των νέων σε θέματα που τους αφορούν όπως ταυτότητα, ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Η αναγνώριση των ανθρώπων που αγωνίστηκαν, προσέφεραν στον τόπο, εργάστηκαν για το κοινό όφελος και αξίζει να τους θυμόμαστε να τους τιμάμε, και να νιώθουμε υπερήφανοι γ αυτούς και την καταγωγή μας.

Να εξετάσουμε την θέση των γυναικών στην κοινωνία πως εξελίχθηκαν στην σύγχρονη εποχή, τις αγωνίστριες, τις καθημερινές  μητέρες, κόρες, νύφες.

θέματα οικογένειας, φιλίας, συγγένειας, κουμπαριάς, τα όμορφα, τα δύσκολα τα παράξενα τα παράλογα τα μυστικά που έχουν αξία για κάποιον να θυμάται, ή επιτέλους για κάποιον που το έκρυψε και ήρθε η ώρα να το πει.

Επιστήμονες, Τέχνες, Χειροτεχνία, Οικοτεχνία, Γεωργία, Υφαντική, κέντημα, μαγειρική, ράψιμο κλπ στοιχεία που χάθηκαν και  προσδιορίζουν κοινωνικό υπόβαθρο ξεχασμένο και αξίζει να τα ανασύρουμε, να τα αξιοποιήσουμε να τα επαναπροσδιορίσουμε και να τα προβάλουμε με ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, συνέδρια, ομιλίες, συγγραφή βιβλίων  φεστιβάλ,  πανηγύρια και ό,τι άλλο.

Τέλος γνωρίζουμε ότι κάθε πολιτισμένη κοινωνία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την κοινωνική  μέριμνα και ψυχαγωγία των πολιτών της, όμως δυστυχώς αγνοούν την Φορτέτσα όλοι οι δημόσιοι φορείς. Για τον λόγο αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας έχει ως κύριο και σημαντικό στόχο την ψυχαγωγία και διασκέδαση των κατοίκων της περιοχής.

Αναζητά συνεχώς με πολύ κόπο ανθρώπους που θα διαθέσουν χρόνο, όρεξη, γνώσεις και χορηγούς  θα προσφέρουν πόρους ώστε να προσφέρουμε χαρά και δραστηριότητες στους 2500 ανθρώπους που ζουν στην Φορτέτσα και στους αγαπητούς φίλους που μας επισκέπτονται.

-Ποιες είναι οι γενικότερες δραστηριότητες του συλλόγου;

-Περιμένοντας την μεγάλη επέτειο για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας εκτός από το “ταξίδι μνήμης’ θα συμμετέχει σε ομαδικά φεστιβάλ  με παραδοσιακή  Μικρασιατική μουσική, χορό, μαγειρική,  συγγραφή βιβλίου, ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής  και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Φορεσιά της Φορτέτσας θα ετοιμάσει και θα  παρουσιάσει το εργαστήριο ραπτικής με την ευθύνη  της Κας Μαρίνας Καλογριδάκη όπου θα έχει βάση τον Μινωικό πολιτισμό, και στοιχεία από την σύγχρονη ζωή των τελευταίων 100 ετών.

Παράλληλα ο Σύλλογος μας διοργανώνει με επιτυχία το τριήμερο Χριστουγέννων “ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ” με δρώμενα παζάρι και τα γνωστά σπιτικά μελομακάρονα που πουλάνε για να καλύψουμε το κόστος της εκδήλωσης και τα πάγια έξοδα της χρονιάς. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε τον  Ιανουάριο κοπή πίτας με λαϊκό πρόγραμμα, αποκριάτικη εκδήλωση, την μοναδική γιορτή του Κλήδονα με φωτιές, χαρές, ζωντανό πρόγραμμα και μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών. Ο Σύλλογός μας διοργανώνει το πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού Φορτέτσας παραμονή 14 Σεπτεμβρίου.

 

Η ομάδα έργου

1)Υπεύθυνη Συντονισμού – Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου
Κατεχάκη Δέσποινα- διακοσμήτρια

2)Επιμελητής- αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου
Κωνσταντίνος Γιαπιτσόγλου, αρχαιολόγος

3) Video & Επεξεργασία – φωτογραφία & επεξεργασία – ταμίας Πολιτιστικού Συλλόγου
Αριστέα Καρατάσου

4) Εκστρατεία Επικοινωνίας & Προσεγγίσεις κοινού – Μέλος ελεγκτικής Επιτροπής  Πολιτιστικού Συλλόγου
Άννα Κατεχάκη, Ηλεκτρονικός Επικοινωνιών
Ελένη Νταγιάση, Τεχνικός Εργαστηρίου – Ζωοκόμος ΙΤΕ

5) Χαρτογράφηση – Εντοπισμός & Τοποθέτηση Σημείων Ενδιαφέροντος
Ιωάννης Χατζημανώλης | GeoInfoAnalysis

6)Επιμέλεια & Διόρθωση κειμένων
Νικόλαος Καρατάσος | Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης

7) Σχεδιασμός Μακέτας & Γραφιστική Επιμέλεια
Κλαίρη Καμπάνη Συγγραφέας – Γραφίστας

Επικοινωνία

fb: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΡΤΕΤΣΑΣ

e-mail: [email protected]

Τηλέφωνα: 2810233142 & 6976743611
Ετεοκλέους 42 Φορτέτσα
Ηράκλειο Κρήτης.