Λίγες ώρες πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις των Alco και MARC βλέπουν να μεγαλώνει η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Πάνω από τις 7 μονάδες η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις. Η RASS δίνει τη διαφορά τους στο 7,2%, η Marc στις 7,3 μονάδες και η εκτίμηση αποτελέσματος της ALCO μέχρι 7,4.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, η ΝΔ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,1%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 7,7%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,3% και το ΜέΡΑ25 3,5%.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει ένα μεγάλο προβάδισμα 65,5% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 38,8% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,8% είναι με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Αλέξη Τσίπρα (24%) ο πολιτικός αρχηγός που εμπιστεύονται περισσότερο οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5,2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1%.
Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός στις εκλογές, το 37,4% απαντά να δώσει δεύτερη θητεία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 30,6%να ενισχύσει κάποιο άλλο κόμμα, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει και το 27,3% να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει.
Αυτοδύναμη ΝΔ θέλει να δει το 34,7% των ερωτηθέντων, κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 23,4%, αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ το 13,4% και κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ το 13,2%.
Στις 6,7 μονάδες βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών. Η δημοσκόπηση – εκλογικό βαρόμετρο της Metron Analysis και του Mega παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα».
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 31,2%, παίρνοντας 0,1 από την προηγούμενη έρευνα πριν από μία εβδομάδα. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 24,5% με αύξηση του ποσοστού του κατά 0,4 μονάδες. Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει στο 9,3% από 8,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2% (από 6,3%), η Ελληνική Λύση που φτάνει το 4% από 2,8%, το ΜέΡΑ 25 στο 3,4% από 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 1,5% από 2,1% και το κόμμα Νίκη που βρίσκεται στο 1,2% από 1,1%.
Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Palmos Analysis για λογαριασμό του φίλα προσκείμενου στην αντιπολίτευση tvxs σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του εκλογικού σκηνικού, δύο μόλις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, σε μια υποτονική προεκλογική περίοδο, παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, με δεδομένο το κρίσιμο αναμφισβήτητα για το παρόν και το μέλλον διακύβευμα των εκλογών, αλλά και με το ερώτημα αν οι δημοσκοπήσεις «βλέπουν» σωστά.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από τις 13 έως τις 17 Μαΐου, με δείγμα 1.306 ψηφοφόρους, άνδρες και γυναίκες, άνω των 17 ετών. Από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της δημοσκόπησης: το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Ελλάδα κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση ενώ σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 6,6 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 24,9% που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το tvxs
Σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας, σχεδόν οι μισοί πολίτες (56%) θεωρούν πως κινείται προς την λανθασμένη, ενώ 4 στους 10 πιστεύουν πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (39%).
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι περίπου 7%. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιό από τα παρακάτω κόμματα μάλλον θα ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 24,9% του ΣΥΡΙΖΑ.