Θύελλα αντιδράσεων για το νομοσχέδιο και ζητούν να αποσυρθεί
Θύελλα αντιδράσεων για το νομοσχέδιο και ζητούν να αποσυρθεί

Μεγάλες αντιδράσεις πυροδοτεί το νομοσχεδίο του Υπουργείου Υγείας  για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης  το Υπουργείο Υγείας. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ η οποία απορρίπτει ομόφωνα, στο σύνολο του, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Όπως εξηγεί η ΕΙΝΑΠ πρόκειται για νομοσχέδιο που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα”.

Ζητούν την απόσυρσή του

Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ εξηγεί οτι “η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα “τρέχουν” για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές”.

Αναφορικά με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει: “Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν κοροϊδία, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις  απώλειες που είχαμε από το 2012, δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ”.

Οι κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν είναι:

✓ 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή.

✓ Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

✓ 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Την αντίθεσή του σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή, εκφράζει ο ΙΣΑ, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, μετά από τη μακροχρόνια οικονομική ασφυξία και τη δοκιμασία της τρίχρονης πανδημίας, παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα», αναφέρει, με κυριότερα τα εξής: οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ που προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν την επιστημονική τους επάρκεια, οι οργανωτικές λειτουργικές και διοικητικές αδυναμίες.

Το νομοσχέδιο, αναφέρει ο ΙΣΑ, «αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας. Οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία». Επιπλέον, αναφέρει, θα έχει αποτέλεσμα τη μετανάστευση των νέων γιατρών, αφού δεν θα ικανοποιούν ούτε τις βιοποριστικές τους ανάγκες, ούτε την ουσιαστική εκπαίδευσή τους.

Η σκοπιμότητα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι ότι «επιχειρείται οι καλύτερες αποδοχές που δικαιούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί να προκύψουν από την περαιτέρω υπερεργασία του γιατρού και από την επιβάρυνση του ασθενή». Διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από την Πολιτεία, αναφέροντας ότι χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση «να παγώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει διαβούλευση με τους φορείς προκειμένου να βελτιωθούν οι όποιες διατάξεις είναι στη θετική κατεύθυνση και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση προς όφελος του ασθενή, των γιατρών και της δημόσιας υγείας».

Για πιλοτική εφαρμογή κάνει λόγο ο Θ. Πλεύρης

Την ώρα που η Ν.Δ. προχωράει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται στην τελική ευθεία της ψήφισης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κάνει λόγο για πιθανή πιλοτική εφαρμογή του, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100,3. Μπορεί, είπε, η δυνατότητα απασχόλησης και στον ιδιωτικό τομέα να αφορά αρχικά ορισμένα νοσοκομεία και χειρουργεία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα υπάρχει παρακολούθηση του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς επιθυμία του υπουργείου είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση του Δημοσίου και πρόσθεσε πως «θέλουμε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μεταφορά ιατρικής ύλης από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και θα υπάρχουν αυστηρές δικλίδες ασφαλείας».