Η Ολγα Κεφαλογιάννη με τουριστικούς επιχειρηματίες από την Κρήτη
Η Ολγα Κεφαλογιάννη με τουριστικούς επιχειρηματίες από την Κρήτη

Πολύ αισιόδοξα είναι και τα πρώτα μηνύματα που προέρχονται από κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες της Γερμανίας, όπως η ΤUI, για τον τουρισμό στην Κρήτη από την έκθεση του Βερολίνου.

Mιλώντας στην DW η Σουζάνε Στύνκελ, εκπρόσωπος της TUI, και αναφερόμενη στην πρώτη εικόνα των κρατήσεων ενόψει του καλοκαιριού είπε: «Βλέπουμε ένα δυνατό ξεκίνημα στις κρατήσεις και περιμένουμε άλλη μια πολύ καλή σεζόν για την Ελλάδα. Ήδη για το καλοκαίρι του 2024 η Κρήτη καταγράφει πολύ μεγάλη ζήτηση».

Σύμφωνα με την TUI στο τουριστικό πρόγραμμά της για την Ελλάδα περιλαμβάνονται 24 ελληνικές περιοχές στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα με πάνω από 4.500 ξενοδοχεία ενταγμένα στα πακέτα της.

Η υπουργός Τουρισμού

Στο επίκεντρο της φετινής ΙΤΒ βρίσκονται οι καμπάνιες για κοινωνική ισότητα και για οικολογική υπευθυνότητα στον τουρισμό. To “παρών” δίνουν ο ΕΟΤ, οι περιφέρειες και περισσότερες από 200 ελληνικές εταιρείες του κλάδου και την ΙΤΒ επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Η κυρία Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με δήλωσή της, θα συναντηθεί με ομολόγους τους, εκπροσώπους διεθνών τουριστικών γραφείων, tour operators και αεροπορικών εταιρειών, αλλά και με τους Έλληνες συμμετέχοντες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα και τις περιφέρειες.

Στόχος των επαφών της υπουργού είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με τους ισχυρούς παράγοντες της γερμανικής και παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. “Η εδραίωση της Ελλάδας ως κυρίαρχου τουριστικού προορισμού στη Γερμανία και παγκόσμια, η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί τη βασική στρατηγική παρουσίας μας στη διεθνή τουριστική έκθεση”, δήλωσε η κυρία Κεφαλογιάννη.

Με τη συμμετοχή 190 χωρών

Στη φετινή ΙΤΒ εκπροσωπούνται 190 χώρες, ενώ τιμώμενη χώρα είναι το Ομάν και, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην έκθεση αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 24.000 άτομα.

Βασικοί τομείς της είναι ο τουρισμός περιπέτειας, το επαγγελματικό ταξίδι, η τουριστική εκπαίδευση, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο τουρισμός για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο ιατρικός τουρισμός, ο τουρισμός πολυτελείας, ο νεανικός τουρισμός και η αξιοποίηση της τεχνολογίας στον τουρισμό.

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό, το οποίο φέτος πραγματεύεται μεταξύ άλλων τις αυξανόμενες προκλήσεις στην προώθηση της ψηφιοποίησης, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, τα φιλικά προς το κλίμα και βιώσιμα ταξίδια και τις νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Πόλεμοι, αντιφάσεις, παράξενα

Όσο για το Ισραήλ, σύμφωνα με την D.W., παρά την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμμετέχει στην ΙΤΒ με μεγάλη αντιπροσωπεία και πάνω από 30 εκθέτες. Αίσθηση προκαλεί ότι στην ίδια έκθεση, αλλά σε άλλο περίπτερο, θα εκπροσωπηθούν και επιχειρηματίες από τα παλαιστινιακά εδάφη, στον ίδιο χώρο όπου θα βρίσκονται εκθέτες από την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Τυνησία αλλά και το Ιράκ, το οποίο επιστρέφει στην ΙΤΒ ως τουριστικός προορισμός.

Στην ΙΤΒ εκπροσωπείται όπως και πέρυσι εκ νέου η Ουκρανία, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, εκπέμποντας τα δικά της μηνύματα για το μέλλον της χώρας. Στα «παράξενα» της φετινής ΙΤΒ συγκαταλέγεται η επιστροφή του ειδυλλιακού κι άλλο τόσο μυστηριώδους Λιχτενστάιν στους γερμανόφωνους προορισμούς, ενώ τα βλέμματα τραβούν και οι ιδιαίτεροι «newcomers» της έκθεσης, όπως οι νήσοι Κέιμαν, η Koινοπολιτεία της Δομινίκας στις Μικρές Αντίλλες κοντά στη Γουαδελούπη αλλά και το νησιωτικό κράτος Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, η δεύτερη μικρότερη χώρα της Αφρικής στα ανοιχτά των ακτών της Γκαμπόν.