ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Ήταν  28 Δεκεμβρίου 2019, όταν  έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος, σε ηλικία 72 ετών.

Στη μεγάλη μουσική διαδρομή του, το έργο του δεν έπαψε ποτέ να επικοινωνεί με την κοινωνία και να ταυτίζεται με διαφορετικές γενιές.

«Το χαρακτηριστικό μου, για το οποίο χαίρομαι πάρα πολύ είναι ότι τα έργα μου αντανακλούν τη δραματική συγκυρία της εποχής» έλεγε σε συνέντευξη του τον Μάρτιο του 2018 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον συνάδελφο Γιώργο Μηλιώνη.

Βαθιά πολιτικός και λάτρης της Ιστορίας, ο Θάνος Μικρούτσικος άφησε πλούσια παρακαταθήκη στη σύγχρονη ελληνική μουσική ήδη από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, τριαντάρης ακόμα, με την πρωτοποριακή «Καντάτα για τη Μακρόνησο» και άλλα πολιτικά τραγούδια.

Συνέχισε με τον εμβληματικό «Σταυρό του Νότου» δίνοντας προεκτάσεις στους στίχους του Νίκου Καββαδία.

Χειμαρρώδης, ορμητικός με αστείρευτο ταλέντο και γνώση, ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής- όπερα, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική, συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες – Χάρις Αλεξίου ,Μίλβα, αλλά και μεγάλους ερμηνευτές – Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας και πολλούς ακόμα.

Μάχιμος μέχρι τέλους μίλαγε ανοιχτά για την ασθένεια του και επικοινωνούσε με το κοινό του ακόμα και την ύστατη ώρα της πολύμηνης μάχης του με τον καρκίνο. Κάποια στιγμή είχε αναρτήσει με γενναιότητα: «Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ΄ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ΄ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει.

Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. ‘’Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ».


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ “Π”

«Είμαι πολίτης του κόσμου με σπίτι στα Καπετανιανά.  Εκεί που μπορείς να φρενάρεις τον χρόνο»

Τον Απρίλιο του 2017 ο μεγάλος μας συνθέτης είχε δώσει μια συνέντευξη στην  “Π’ και τη δημοσιογράφο Αντωνία Κουτσάκη, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την αγάπη του για την Κρήτη και τους κρητικούς.

‘’Είμαι -είχε πεί -πολίτης του κόσμου με σπίτι στα Καπετανιανά. Εκεί που μπορείς να φρενάρεις τον χρόνο. Να κάνεις παρέα με ιπτάμενους αετούς και να ονειρεύεσαι ότι είσαι ιπτάμενος πιανίστας. Να κοιτάς το αχανές του Λιβυκού, τον ιερό Κοφινα και να ψέλνεις τη Μεγάλη Παρασκευή στο εκκλησάκι με τις τοιχογραφίες του 1400. Να τρως στον Μάρκο αντικριστό και ν’ ακούς ιστορίες από τον μεγάλο παραμυθά Γιώργο Σταματάκη. Η γυναίκα μου η Μαρία που το ανακάλυψε μου έκανε μεγάλο δώρο.

Στην ερώτηση τι σας εντυπωσιάζει από την ιδιοσυγκρασία των Κρητικών και τι θα θέλατε να αλλάξει  ανάφερε χαρακτηριστικά:

‘’Το λαϊκό αίσθημα σε όλους τους τόπους υπάρχει αλλά είναι τραυματισμένο. Βλέπετε στον βάρβαρο καπιταλισμό οι συνήθειες και το γούστο επιβάλλονται από τα μεγάλα ΜΜΕ που βομβαρδίζουν ανηλεώς με χυδαιότητα και υποπροϊόντα τον κόσμο από το πρωί ώς το βράδυ. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Αρκεί όμως ένας Μαλεβιζιώτης και ερχόμαστε όλοι στα ίσα μας. Με εντυπωσιάζει το αίσθημα φιλοξενίας των Κρητικών και η ντομπροσύνη τους. Αν σταματούσαν λιγάκι το “μπαμ-μπαμ” στους γάμους και στις γιορτές, θα ήταν καλύτερα.

Τις προάλλες έτρεχα για να μην με πάρει καμιά ξώφαλτση.’’