Τεμπονέρας- Κοτσακάς προτείνουν την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί το προηγούμενο διάστημα στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης του χώρου της αριστεράς – κεντροαριστεράς όπως η πλατφόρμα για το «Μέτωπο Δημοκρατίας», οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς, λίγες ώρες μετά το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα, καταθέτουν πρόταση για την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.Απορρίπτουν την προοπτική του Συνεδρίου αφήνοντας αιχμές ότι αυτό εξυπηρετεί το στόχο της ηγεσίας για έλεγχο των συσχετισμών και αναδιανομή ρόλων. Αφήνουν αιχμές κατά της ηγεσίας κάνοντας λόγο για «προσωπικές στρατηγικές» και για ευθύνες «που δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους».
Καλούν σε δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή των κομμάτων του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου (κατά βάση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά)  κινημάτων και τριτοβάθμιων οργανώσεων που θα ξεκινήσει τον διάλογο για την διαμόρφωση μιας μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Επικαλούνται δε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξαν τοποθετήσεις στελεχών από αυτά τα τρία κόμματα θετικές απέναντι σε αυτή την προοπτική.

Αναλυτικά η δήλωσή τους:
«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία.

Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στο λαό.

Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων.

Πριν από μήνες είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία(βλ. εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ) επιδιώκοντας την διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Είναι προφανές, ότι η προεκλογική περίοδος ακύρωσε αυτήν την προσπάθεια.

Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της  ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική.

Θεωρούμε, ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες.

Επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση όχι ως θέσφατο, αλλά ως αφορμή για  την εκκίνηση της διαδικασίας.

Προτείνουμε:

1.Τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο status που ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.

2. Συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Στο συντονιστικό όργανο επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις  από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.

3. Το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση minimum συμφωνίας.

4. Αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

5. Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία.

Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους.

Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν».