Αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι και τίθεται σε εφαρμογή φέτος, βάζοντας τέλος στις υπαίθριες ψησταριές στα πανηγύρια. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, όλοι οι σύλλογοι και οι φορείς που διοργανώνουν εκδηλώσεις με διάθεση ψητών (σουβλάκια, κρέατα κ.λπ.) θα πρέπει να αναθέτουν τη διαδικασία σε επαγγελματικές εταιρείες catering.
Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στη τήρηση των υγειονομικών κανόνων που ισχύουν για την εστίαση, καθώς και στην ασφαλή διαχείριση πυρασφάλειας σε υπαίθριους χώρους, μειώνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Παράλληλα, διευκολύνεται ο φορολογικός έλεγχος των εκδηλώσεων.
Η νέα απαίτηση έχει προκαλέσει προβληματισμό σε τοπικούς συλλόγους, καθώς η ανάγκη για catering αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το κόστος των πανηγυριών, καθιστώντας δύσκολη τη διοργάνωσή τους, ειδικά σε μικρά χωριά που βασίζονται στην εθελοντική προσφορά των κατοίκων.
Οι ψησταριές στα πανηγύρια αποτελούν κομμάτι της παράδοσης και της κοινωνικής συνοχής στις τοπικές γιορτές. Η μετάβαση σε επαγγελματικό catering ενδέχεται να αλλοιώσει τον χαρακτήρα τους, απομακρύνοντας την αυθεντική αίσθηση της γιορτής.
Πολλοί τοπικοί φορείς ζητούν εξαιρέσεις για απομακρυσμένες περιοχές και μικρές κοινότητες, για να μπορέσει να διατηρηθεί η παράδοση χωρίς υπέρογκα κόστη.
ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr