δημοτικες εκλογες 2023

Ανατροπή  επεφύλασσε η επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία στην Περιφέρεια, με τον συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη να καταλαμβάνει τελικά 19 έδρες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Ωστόσο η οριστική  καταμέτρηση και καταχώριση των σταυρών έφερε ανακατάταξη στην τελευταία εκλόγιμη θέση, δηλαδή στην 19η έδρα, την οποία καταλαμβάνει τελικά ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος μέχρι και λίγες ώρες πριν έπαιζε στην 21η θέση, μετά τον Χάρη Βαβουρανάκη και τον Γεώργιο (πυρηνικός) Παπαδάκη. Από ‘κει και πέρα καταγράφονται κάποιες αλλαγές στην τελική κατάταξη των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων, με βάση τις επίσημες ψήφους που έλαβαν.

Σε ορισμένες  περιπτώσεις μάλιστα, οι διαφορές ανάμεσα σε κάποιους συμβούλους είναι εξαιρετικά μικρές. Για παράδειγμα ο Σταύρος Τζεδάκης κατέκτησε την 7η θέση με 10.356 ψήφους, ενώ ο Γιώργος Πιτσούλης βρίσκεται στην 8η θέση με 8 ψήφους λιγότερες, δηλαδή 10.348 ψήφους.

Στο 100% της ενσωμάτωσης, οι ψήφοι που έλαβε ο πρώτος των πρώτων, Νίκος Συριγωνάκης, εκτινάχθηκαν στις 27. 390, δηλαδή 11.071 ψήφοι περισσότερες από τον δεύτερο σε σταυρό προτίμησης, Γιώργο Ματαλλιωτάκη.

Αλλαγές στην κατάταξη με βάση τις τελικές ψήφους είχαμε και στο δήμο Ηρακλείου.

Από σήμερα πάντως οι ενδιαφερόμενοι  έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος επανακαταμέτρησης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει διερευνητικές «κρούσεις» στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Η νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου μετά την ανακήρυξη

Τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου οριστικοποίησαν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, δίδοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων σε σχέση με την εκλογή και τη σειρά κατάταξης τους. Όπως είναι γνωστό, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 8ης Οκτωβρίου, στην παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» του Αλέξη Καλοκαιρινού, βρισκόταν σε εξέλιξη ένα «θρίλερ» για την τελευταία θέση εκλογής ανάμεσα στη Μαρία Παναγιωτάκη και την Άρια Χουρδάκη, που είχαν μόνο μία ψήφο διαφορά.

Σε πρώτο επίπεδο όταν είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το τελικό αποτέλεσμα προπορευόταν η κ. Παναγιωτάκη ωστόσο με την ενσωμάτωση και άλλων εκλογικών τμημάτων είχαμε ανατροπή με μια ψήφο που άλλαξε τη σειρά δίδοντας προβάδισμα στην κ. Χουρδάκη. Ωστόσο η τελική ανακήρυξη των αποτελεσμάτων του Πρωτοδικείου έδειξε ότι εκλέγεται η κ. Μ.Παναγιωτάκη, η οποία μάλιστα προπορεύτηκε και με αυξημένο αριθμό ψήφων που ενσωματώθηκαν από την καταμέτρηση των σταυρών.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα του Πρωτοδικείου η παράταξη του Αλέξη Καλοκαιρινού με το 47,15% που απέσπασε από την πρώτη Κυριακή,  εκλέγει 21 δημοτικούς συμβούλους από το Ηράκλειο 2 από τη Ν.Αλικαρνασσό, 1 από το Τέμενος 1 από το Γοργολαίνι και ένα από την Παλιανή.  Αντίστοιχα η παράταξη του Μιχάλη Καραμαλάκη με το 35,44% εκλέγει ένα άτομο από τη Νέα Αλικαρνασσό και 12 από το Ηράκλειο μαζί με τον επικεφαλής της.

Η παράταξη «Ηράκλειο για Σένα» με τη Μαρία Καναβάκη με ποσοστό 10,55% εκλέγει την ίδια και δύο δημοτικούς συμβούλους.

Αντίστοιχα η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέγει τον επικεφαλής της Δημήτρη Δουλουφάκη και ένα ακόμα άτομο.

ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ

Στο νέο Δημοτικό από την παράταξη Δικαίωμα στην Πόλη του Αλέξη Καλοκαιρινού από την Αλικαρνασσό  εκλέγονται ο Αντώνης Περυσινάκης 1175 και ο Αντώνης Σέκερης 847. Επίσης από το Τέμενος εκλέγεται η Ιωάννα Καλονάκη 1314 από την Παλιανή ο Γιώργος Βλαχάκης 977 και από το Γοργολαίνι ο Δημήτρης Σπυριδάκης (896).

Σισαμάκης Γιώργος                        2855

Γιαλυτάκης Νίκος                           2503

Αγριμανάκης Γιώργος                    1979

Παπαδάκη Σκαλίδη Ειρήνη          1879

Ρυακιωτάκης Παντελής                 1706

Χαιρέτης Εμμανουήλ                      1586

Τσαγκαράκης Γεώργιος                 1544

Αρχοντάκη Καλογεράκη Στυλιανή 1534

Κονταράκης Νίκος                          1443

Καραντινός Γιώργος                      1425

Βαρβεράκης Κωνσταντίνος          1391

Κιούλπαλης Ανέστης                      1390

Χρονάκη Δαφέρμου Φιλαρέτη     1314

Αναστάσιος Τσατσάκης                 1312

Βουρεξάκης Γιώργος                      1299

Βοργιά Πελαγία                              1252

Τσαπάκης Ιωάννης                       1243

Δουλγεράκη Κατερίνα                  1205

Σμπώκος Ιωάννης                          1136

Παρασύρης Βασίλειος                  1108

Παναγιωτάκη Μαρία (Μάρα)   1082

Από την παράταξη «Ηράκλειο η Πόλη μας» με επικεφαλής τον Μιχάλη Καραμαλάκη, εκτός από τον ίδιο εκλέγονται από τη Νέα Αλικαρνασσό ο Δημήτρης Γιαουρτάς (897)και από τη δημοτική ενότητα Ηρακλείου εκλέγονται οι εξής:

Κοκοσαλάκης Στυλιανός              2795

Ανδρεάκη Αντιγόνη                       2218

Καλομοίρης Κωνσταντίνος          1895

Δεικτάκης Γιάννης                         1753

Σφακιανάκης Γιώργος                  1555

Αντωνακάκη Χαλβατζή Μαρία    1551

Αρβανιτάκης Μιχάλης                  1504

Στεφανάκης Σταύρος                    1471

Παττακός Μαρίνος                        1353

Αβτζή Ειρήνη                                   1278

Από την παράταξη «Ηράκλειο για Σένα» εκλέγεται η Μαρία Καναβάκη έχοντας στο πλευρό της τον Κώστα Βαρδαβά 1339 και τον Ελευθέριο Σουλτάτο 677.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση εκλέγεται ο Δημήτρης Δουλουφάκης έχοντας στο πλευρό του την Ανδρουλάκη Κρουσταλένια 890.