Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη διαδικασία της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην κυβέρνηση.

Μέχρι και χθες πάντως, υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κράτησαν ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας πυρά εντός κι εκτός Βουλής κι εγκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα για παράνομη ενέργεια σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη των ονομάτων πολιτικών και στρατιωτικών που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Μάλιστα πηγαίνουν και ένα βήμα παραπέρα αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία της ΑΔΑΕ να ενημερώνει όταν πρόκειται για «νόμιμες» παρακολουθήσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνονται από την ΕΥΠ «φέιγ βολάν τα ονόματα που παρακολουθούνται νομίμως» τονίζοντας πως «ο κ. Ράμμος θα έπρεπε να ενημερώνει μόνο όταν εντοπίζει κάτι παράνομο και όχι όταν κάτι γίνεται νομίμως».

«Δεν είναι παράνομο να παρακολουθούνται κρατικοί αξιωματούχοι» υποστήριξε ο κ. Βορίδης και διευκρίνισε παράλληλα ότι για να γίνει αυτό, απαιτείται η άδεια του προέδρου της Βουλής, εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος εθνικής ασφάλειας.

«Ας τελειώνει η υποκριτική συζήτηση με τις παρακολουθήσεις», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, αναφέροντας ότι εάν στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε ότι παρακολουθείται η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα αντιδρούσε, ωστόσο τώρα «ο κ. Τσίπρας λέει συγχαρητήρια για την αποκάλυψη της υπόθεσης διαφθοράς».

Υπάρχει μόνο μία βεβαιωμένη και ομολογημένη εκτροπή, που είναι η κουβέντα του Αλέξη Τσίπρα για «έξι στα έξι», ανέφερε στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβένηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Πριν ξεκινήσει αύριο η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναφέρει ποιος είναι αυτός ο αντιθεσμικός δίαυλος επικοινωνίας, που του επιτρέπει να ξέρει από πριν ποιο αίτημα να κάνει, για ποια πρόσωπα και τι απάντηση θα πάρει, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτό το «έξι στα έξι» είναι η μόνη βεβαιωμένη εκτροπή, και όλες οι άλλες είναι διερευνώμενες, σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας. «Εκτός εάν πείτε ότι είναι θεσμικό κάποιος από την ΕΥΠ ή από αλλού να ενημερώνει επιλεκτικά όποιον αρχηγό επιθυμεί» πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε, επίσης, από την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει απαντήσεις σχετικά με την αναφορά της στην πρόταση δυσπιστίας, ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνοι για τη χώρα», όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι δεν υπάρχουν σύνορα, και όταν η ΝΔ τα θωράκισε με αποτελέσματα. Κάλεσε, δε, τον κ. Τσίπρα να μιλήσει για τους δύο κατηγορούμενους υπουργούς του, καθώς και για τις «σκοπιμότητες» πίσω από την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, τρεις ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής το 2019.

Οι βουλευτές της ΝΔ έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, για την αποστολή στοιχείων για τις υποκλοπές στους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη σειρά πήραν οι βουλευτές της ΝΔ που μίλησαν στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας.

«Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε δει τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ να γίνεται σχεδόν τηλεστάρ» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ λέγοντας πως αν και απαγορεύεται σε όλα τα κράτη η δημοσιοποίηση στοιχείων που τέθηκαν σε παρακολούθηση «αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι τα στοιχεία αυτά να γίνονται δημοσιογραφική ύλη και λαϊκό ανάγνωσμα».

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας, «ως εκ θαύματος, πριν ακόμα λάβει το φάκελο με τα στοιχεία από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, είχε κλείσει το ραντεβού της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν γίνει οι σχετικές προαναγγελίες!». Καταλόγισε μάλιστα στον κ. Ράμμο «σοβαρά λάθη στη διαχείριση, μακράν των συνταγματικών και νομοθετικών προβλέψεων που διέπουν τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής», καθώς και «προσήλωση σε κομματικές κατευθύνσεις και σκοπιμότητες».

«Είδαμε τον κ. Τσίπρα να κάνει ανάγνωση συγκεκριμένων ονομάτων. Αλήθεια, αυτά τα ονόματα για τα οποία ρώτησε τον κ. Ράμμο, από πού τα βρήκε; Είναι από τα δημοσιεύματα; Οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, ήταν παράνομες; Τα στοιχεία τα έχει ο κ. Ράμμος από τη δική του έρευνα ή τα διάβασε κι αυτός και τα αναμασάμε όλοι;», διερωτήθηκε.