Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος την Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Η επίσκεψη έρχεται σε μία χρονική στιγμή που ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης αλλάζει μορφή και στον απόηχο των σημαντικών συμφωνιών που υπέγραψε η Ελλάδα.
Η πρώτη στάση ήταν το Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Μαξίμου θα βρεθεί ο αποκαλούμενος «Κάθετος Διάδρομος», που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Πρόκειται για ένα έργο που επιτρέπει τη μετατροπή των εισαγωγών LNG σε πραγματικές ροές προς Βορρά, περιορίζοντας την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Ο ίδιος ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στα social media λίγο πριν την άφιξή του ανέφερε: «Προετοιμάζουμε επίσης μια συμφωνία με την Ελλάδα – στον τομέα της ενέργειας» με στόχο όπως αναφέρει «τη μεγιστοποίηση των επιλογών για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο, τόσο για τον φετινό χειμώνα όσο και στρατηγικά για το μακροπρόθεσμο μέλλον».
«Οι συμφωνίες με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, από τη Νορβηγία έως την Ελλάδα, θα εξασφαλίσουν την εγγύηση του εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο. Ευχαριστώ όλους τους εταίρους που μας βοηθούν», καταλήγει στο μήνυμά του ο Ζελένσκι.
Η τελευταία του συνάντηση είναι με τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.
