Άτυπη προπαρασκευαστική σύσκεψη για την ενίσχυση της ασφάλειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μετά τα τελευταία φαινόμενα ανομίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.
Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ένα σύνολο συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες θα μεταφραστούν σε άμεσες νομοθετικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες. Όπως τονίστηκε, η λέξη-«κλειδί» των παρεμβάσεων αυτών θα είναι η «συνέπεια» -σε όλα τα επίπεδα.
Οι δράστες φαινομένων παραβατικότητας θα αντιμετωπίζουν συνέπειες τόσο ποινικές και πειθαρχικές όσο και αστικές. Αντίστοιχα, κυρώσεις θα προβλέπονται και για εκείνα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο ή αγνοούν σχετικές αποφάσεις των Αρχών.
Μέτρα σε πολλαπλούς άξονες
Στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκαν μέτρα σε διάφορους άξονες, που αφορούν τόσο τους φοιτητές όσο και τα ίδια τα ιδρύματα, αλλά και τα πρυτανικά συμβούλια. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης των πειθαρχικών κυρώσεων και η ενίσχυση της λογοδοσίας για όλους τους εμπλεκόμενους.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται η ιδέα αυτοματοποίησης της αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, κατά το πρότυπο των μέτρων που εφαρμόζονται στους φιλάθλους στα γήπεδα. Η σχετική ρύθμιση θα προβλέπει νομοθετικά την αυτόματη ενεργοποίηση της ποινής, ώστε να μην αφήνεται πλέον στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε πρυτανικού συμβουλίου η εφαρμογή της.
Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να χρεώνονται απευθείας στους φοιτητές οι φθορές που προκαλούν στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, με καταλογισμό του κόστους μέσω του ΑΦΜ τους στο σύστημα Taxisnet, κάτι που σηματοδοτεί στροφή προς την ατομική ευθύνη για πράξεις βανδαλισμού.
Για τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εξετάζεται η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου του 2021, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων την εκπόνηση και εφαρμογή ειδικού σχεδίου ασφαλείας.
Από τη σύσκεψη δεν έλειψαν και οι αναφορές στην ανοχή ορισμένων πρυτανικών αρχών, που -σε αντίθεση με άλλους πιο υποδειγματικούς συναδέλφους τους- αποφεύγουν να εφαρμόσουν τον νόμο. Γι’ αυτόν τον λόγο εξετάζονται πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις και για τους πρυτάνεις που παραλείπουν τις θεσμικές τους υποχρεώσεις.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στη σύσκεψη διαπιστώθηκε επαρκής πρόοδος στην εκκένωση καταλήψεων εντός των πανεπιστημίων, γεγονός που θεωρείται ενθαρρυντικό για την εφαρμογή του πλαισίου ασφάλειας. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξουν και νομοθετικές προσαρμογές στον νόμο του 2021, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικός και αποτελεσματικός στις σύγχρονες ανάγκες του πανεπιστημιακού χώρου.
Η κυβερνητική γραμμή υπογραμμίζει την ανάγκη για απόλυτη εφαρμογή του νόμου και από τα πανεπιστήμια, ακολουθώντας το παράδειγμα των γηπέδων, όπου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, τα μέτρα εφαρμόζονται πλήρως και είναι μετρήσιμα αποτελεσματικά.
Πηγή: protothema.gr