«Τα ελληνικά νησιά δεν είναι το τελευταίο πράγμα που θες να δεις στη ζωή σου»: Ένα δυνατό σποτ για την οδική ασφάλεια

Ένα σποτ μέρος της καλοκαιρινής εκστρατείας οδικής ασφάλειας έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και μέσω αυτού επιχειρεί να επιστήσει την προσοχή στους οδηγούς στα νησιά την αξία της ασφαλούς προσέγγισης στο τιμόνι.

Το βίντεο ξεκινά με ειδυλλιακές εικόνες από κυκλαδίτικα τοπία, όπως τον ήλιο που δύει δίπλα σε έναν παραδοσιακό ανεμόμυλο ή ένα κλασσικό, κυκλαδίτικό λιμάνι όπως φαίνεται από μια βουνίσια θέα. 

Όμως, παρατηρώντας πιο προσεκτικά, γίνεται φανερό πως όλα τα πλάνα είναι τραβηγμένα από την προοπτική του οδοστρώματος, στο ίδιο επίπεδο με τον δρόμο, σαν να βλέπει κάποιος τον κόσμο από το έδαφος, ξαπλωμένος ή πεσμένος. Έτσι οι εικόνες αυτές, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι καρτ ποστάλ σε κάποιο γραφικό μαγαζί με σουβενίρ σε νησί των Κυκλάδων γίνονται υπενθύμιση του βασικού σλόγκαν που φέρει το σποτάκι: «Τα ελληνικά νησιά είναι όμορφα. Αλλά όχι αρκετά όμορφα για να είναι το τελευταίο πράγμα που θα δεις στη ζωή σου.»

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, πάνω από δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους. Κάθε καλοκαίρι, μάλιστα, τα στατιστικά αυτά επαναλαμβάνονται με εφιαλτική συνέπεια.

Η καμπάνια, η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη του John S. Latsis Public Benefit Foundation, στοχεύει όχι μόνο στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και στην ευρύτερη αλλαγή κουλτούρας στην καθημερινή οδήγηση. «Αλλάζουμε συμπεριφορά. Οδηγούμε με ασφάλεια», είναι το μήνυμα που συνοδεύει το σποτ και υπενθυμίζει ότι η προστασία της ζωής μας δεν είναι υπόθεση στιγμής, αλλά στάση ζωής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2024, μόνο στο πρώτο δεκάμηνο σημειώθηκαν 9.696 τροχαία ατυχήματα, αριθμός αυξημένος κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Οι νεκροί ανήλθαν στους 569, επίσης αυξημένοι σε σύγκριση με το 2023 (537) και το 2022 (546). Ειδικά τον Οκτώβριο του 2024, παρότι τα συνολικά ατυχήματα μειώθηκαν οριακά κατά 3,6%, οι θάνατοι αυξήθηκαν δραματικά κατά 45,5%, με 64 νεκρούς μέσα σε έναν μόνο μήνα.

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατέγραψε το 2024 αύξηση 4% στους θανάτους από τροχαία, φτάνοντας τους 64 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους, έναντι 61 το 2023. Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.