Η γη σείστηκε και το Αρκαλοχώρι βούλιαξε!
Ενώ οι σεισμικές δονήσεις δεν λένε να σταματήσουν, έστω και με μικρότερη ένταση το περασμένο 24ωρο, οι επιστήμονες προσπαθούν να αποτυπώσουν τι άφησε πίσω του ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας.
Πόσο, τελικά, βυθίστηκε η περιοχή
Η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενεργοποιήθηκε και κατέγραψε -με χρήση εικόνων του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1- την εδαφική παραμόρφωση που προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, μεγέθους 5,8 βαθμών, με εστιακό βάθος 10,4 χλμ. και επίκεντρο ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά από το Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού -με βάση τη δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση του πεδίου- εκτιμάται αρχικά σε 14 εκατοστά στην κατεύθυνση του δορυφόρου. Νέοι υπολογισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου της παραμόρφωσης.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού Γης & Γεωκαταστροφών με συντονίστρια την Δρ. Μ. Κούλη, επίκουρη καθηγήτρια και τον καθηγητή Φίλιππο Βαλιανάτο παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της εδαφικής παραμόρφωσης που προκάλεσε η σεισμική διέγερση στο Αρκαλοχώρι όπως τα υπολογίζει η τεχνική της Δορυφορικής Συμβολομετρίας που εφαρμόστηκε στο Ινστιτούτο.
Ο καθηγητής εξηγεί πως «χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τον σεισμό και εφαρμόζοντας την τεχνική της δορυφορικής συμβολομετρίας, οι ερευνητές του Ινστιτούτου υπολογίσαμε την παραμόρφωση στη ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπως την προκάλεσαν ο κύριος σεισμός και ο μεγαλύτερος μετασεισμός που ακολούθησε».
Οι εικόνες μας δείχνουν το πώς η παραμόρφωση κατανέμεται στην περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού αλλά και την μεγάλη βύθιση που προκάλεσε η σεισμική διέγερση. «Οι παραμορφώσεις που προέκυψαν είναι από 14 ως 18 εκατοστά», εξηγεί ο καθηγητής.
Κρήτη, όπως Θήβα!
Για την έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα μίλησε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
«Οι σεισμοί στη Νίσυρο είναι τεκτονικοί. Η ακολουθία είναι από πέρυσι, πάνω σε ένα τεκτονικό ρήγμα. ο μεγαλύτερος σεισμός της ακολουθίας είναι ένας σεισμός ήταν τον Ιούνιο με 5,7 Ρίχτερ. Ο χθεσινός (σ.σ.προχθεσινός) σεισμός ήταν 4,4 Ρίχτερ και ξύπνησε τους κατοίκους γιατί έγινε τη νύχτα. Σε μια ώρα είχανε τρεις δονήσεις», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας.
«Αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερις πηγές που είναι ενεργές, με μικρούς σεισμούς, για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό έχει αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί κάτοικοι από μικρούς σεισμούς στην περιοχή της Νισύρου, της Θήβας, στην Κρήτη και στην περιοχή της Ναυπάκτου, στο Αίγιο. Ευτυχώς ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε φέτος, τα 7 Ρίχτερ στη Σάμο, μας έχουν αφήσει ήσυχους, γιατί από εκεί περιμέναμε αλλεπάλληλους μετασεισμούς των 5 Ρίχτερ», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την παρατεταμένη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη Θήβα ο κ. Χουλιάρας ήταν καθησυχαστικός.
«Δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Δεν πρέπει να συνδέουμε όλα τα γεγονότα σε όλη την επικράτεια, γιατί κάθε μέρα σε 30 – 40 σημεία της χώρας καταγράφουμε σεισμούς. Δεν είναι ανησυχητικά αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει τακτική σεισμικότητα. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η σεισμική ακολουθία της Κρήτης. Εκεί πρέπει να δοθεί το ενδιαφέρον και εκεί είναι τα μάτια όλων μας».
Και όπως επισήμανε ο σεισμολόγος, «μετά από την ισχυρή δόνηση, θα μας δείξει μια σχετική ύφεση, η οποία μέρα με την ημέρα, σταδιακά, θα μειώνονται οι αριθμοί των σεισμών. Πού και πού θα κάνει κανένα σεισμό 4 και 5 βαθμών Ρίχτερ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι τα κτίρια. Οι μικρές δονήσεις θα τα καταπονούν και εκεί είναι το τεράστιο πρόβλημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα της αποκατάστασης των σπιτιών στο Αρκαλοχώρι είναι πολύ μεγάλο γιατί δεν μπορούν οι μηχανικοί να επέμβουν λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει επισκευές και να μπει μέσα στα σπίτια. Για ένα τουλάχιστον μήνα θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα εναλλακτική λύση γιατί έρχεται χειμώνας και αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν μέσα στα σπίτια τους»
«Στην περιοχή της Θήβας παραμένει η σεισμικότητα εδώ και περίπου τέσσερις μήνες και πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδια μας με βάση και τις ανάγκες που προέκυψαν στην Κρήτη», δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία συνεδρίασε χθες (σ.σ.προχθές) το βράδυ, επισημάναμε την αναγκαιότητα οι δήμοι της περιοχής να έχουν επικαιροποιημένα όλα όσα προβλέπονται από τα σχέδια. Επίσης, να είναι προετοιμασμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς για να μην αντιμετωπίσουμε όσα αντιμετωπίσαμε στον πρόσφατο σεισμό της Κρήτης», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Όπως πρόσθεσε, την περασμένη Παρασκευή ο ΟΑΣΠ και ο ίδιος έκαναν εκπαίδευση για τους σεισμούς σε όλα τα σχολεία της Θήβας.