Εξακολουθεί να καίει τα πάντα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Εφιαλτικές στιγμές για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, όπου από το Σάββατο η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα παρά τη μάχη των πυροσβεστών να την τιθασεύσουν. Η φωτιά ξεκίνησε προχθές το πρωί  από την περιοχή της Μελίας και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, πέρασε την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, έκαψε σπίτια σε οικισμούς και δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή, λόγω και των πολύ πυκνών καπνών.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής, λίγο πριν τις 14:00, εστάλη νέο μήνυμα από το «112» στους κατοίκους των οικισμών Μοναστηράκι και Δορίσκος προκειμένου να εκκενώσουν προς Φέρες. Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, εστάλη και νέα ειδοποίηση: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Αμφιτρίτη και Μαΐστρος απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη», έγραφε το μήνυμα του 112.  Ακολούθησε ειδοποίηση που καλούσε τους πολίτες που βρίσκονταν στον οικισμό Αβαντο να απομακρυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά βρισκόταν χθες σε πλήρη εξέλιξη  σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο, γι’ αυτο αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και των δύο αυτών οικισμών.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών έχουν γίνει στάχτη από την μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.

Με λάστιχα και κουβάδες κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους
Με λάστιχα και κουβάδες κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους

Eνεργοποιήθηκε το «Copernicus»

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Σημειώνεται επίσης ότι χθες  τέθηκε σε ισχύ νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην περιοχή έπνεαν χθες ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι δυσκόλευαν το έργο της κατάσβεσης.