ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Συγκίνηση προκάλεσαν για μία ακόμα φορά οι καταθέσεις ψυχής των γονιών του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη ενώπιον του δικαστηρίου στα Ιωάννινα, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του παιδιού τους σε σχέση με τα περιστατικά βίας και εξευτελισμού που φέρεται να υπέμενε από κάποιους Κρητικούς συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχους 8 από τους 9 κατηγορούμενους νεαρούς, οι οποίοι είχαν εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους τους, αρνούμενοι τις αποδιδόμενες κατηγορίες.

Ήταν τέτοια η συναισθηματική φόρτιση του πατέρα, Ανδρέα Γιακουμάκη, που το δικαστήριο χρειάστηκε να διακόψει καθώς ο άνθρωπος αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.

«Αν τα γνώριζα τότε όλα αυτά θα τους κατηγορούσα αλλά τότε τους θεωρούσα φίλους (…) Ο φίλος έχει άλλη έννοια όχι να εκμεταλλευτείς μία σιωπή. Ευτυχώς ο Βαγγέλης μου μπορεί να μην μίλησε αλλά η σιωπή του ακούστηκε παντού σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Η Κρήτη δεν είναι αυτή που δείχνουν» είπε συντετριμμένος ο πατέρας.

«Ο Βαγγέλης δεν μίλησε», όπως είπε, «για να τους προστατέψει αφού δεν ήταν ρουφιάνος, ούτε βρόμος. Αν ήταν βρόμος θα τον είχα σήμερα εδώ. Δεν θα ήταν νεκρός», τόνισε. «Ο Βαγγέλης ήταν ένα παιδί που ήξερε τι σημαίνει σύντεκνος και φίλος, πίστευε σε αυτές τις αξίες, γι αυτό και δεν μίλησε» συμπλήρωσε.

«Το παιδί μου πιστεύω ότι ήθελε να προστατέψει το ήθος που πίστευε ότι έχουν τα παιδιά αυτά και για αυτό δεν μίλησε. […] Εμείς εκεί που ζούμε δεν ξέρουμε από βία και τον είχαμε αναθρέψει να μην αντιδρά με βία» απάντησε ο Ανδρέας Γιακουμάκης σε ερώτηση συνηγόρων, γιατί δεν μιλούσε για τα όσα βίωνε ο Βαγγέλης.

«Ο Βαγγέλης δεν μας είπε την αλήθεια και μας παραπλάνησε ενώ για τα περιστατικά που συνέβαιναν μάθαμε από άλλα παιδιά της Σχολής» υποστήριξε στην κατάθεση της, σύμφωνα με το epirus-tv, η μητέρα του 20χρονου σπουδαστή, τονίζοντας πως το παιδί της έκανε παρέα με όλους και με τους συμπατριώτες του. Οι Κρητικοί όμως δεν ήθελαν να κάνει παρέα με άλλους και τον κατέκριναν γι’ αυτό.

Η κ. Φρονιμάκη στην κατάθεσή της ανέφερε πως ο διευθυντής της σχολής γνώριζε τα πάντα για την κατάσταση που επικρατούσε. Όταν δε ο γιος της άλλαξε δωμάτιο οι Κρητικοί, όπως είπε, τον απομάκρυναν και τον φώναζαν “ρουφιάνο” στους διαδρόμους της σχολής και τον έδιωξαν από την παρέα τους ενώ μόνο δύο παιδιά από τη συγκεκριμένη παρέα τού μιλούσαν.

«Αυτοί λένε ότι ήταν αστεία, εγώ δεν ξέρω πώς μπορεί κάτι τέτοιο να είναι αστείο»  τόνισε σε κάποιο σημείο της κατάθεσής της η κ. Φρονιμάκη. Ο Βαγγέλης ήθελε να τελειώσει τη σχολή και να φύγει και γι’ αυτό δεν έλεγε τίποτα για να μην δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα».

Υπεράσπιση: «Ανατροπή σε βασικό μάρτυρα κατηγορίας»

Η δίκη συνεχίστηκε και χθες με την κατάθεση μαρτύρων ενώ διέκοψε για τη Δευτέρα. Πάντως, σύμφωνα με συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, κατά τη χθεσινή διαδικασία και την εξέταση συγκεκριμένου βασικού μάρτυρα κατηγορίας, υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση των λεγομένων του σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο.

Ο μάρτυρας αυτός, που ήταν επίσης σπουδαστής στη Γαλακτοκομική Σχολή, παραδέχτηκε, σύμφωνα με την υπεράσπιση, ότι τα όσα είχε καταθέσει στο πρωτόδικο δεν τα είχε ακούσει από το στόμα του Βαγγέλη, όπως είχε υποστηρίξει τότε, αλλά από τρίτα πρόσωπα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης «υπήρξε ανατροπή σε ό,τι αφορά στον τελευταίο από τους τρεις μάρτυρες που εξετάστηκαν.

Σπουδαστής της σχολής, βασικός μάρτυρας κατηγορίας, σήμερα ανακάλεσε σε σχέση με τα όσα είχε καταθέσει, παραδεχόμενος ότι η πηγή δεν ήταν ο Βαγγέλης. Αυτό είναι μια μεγάλη ανατροπή, δικαιώνει τις θέσεις μας και αυτό πρέπει να ακουστεί από τους δημοσιογράφους» δήλωσε ο Ηρακλειώτης δικηγόρος κ. Γιάννης Χατζηδάκης, ο οποίος βρέθηκε στα Ιωάννινα μαζί με τους συναδέλφους του, Κατερίνα Χατζηδογιαννάκη, Ηρακλή Σαββάκη, Σπύρο Βρέντζο και Γιώργο Κοκοσάλη.