Στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών διαβιβάστηκε το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την υπόθεση της οικοδομικής άδειας ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις.
Η έρευνα έφερε στο φως σειρά σοβαρών πολεοδομικών παρατυπιών, θεσμικές αστοχίες και αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών, με κορυφαίο ζήτημα την έγκριση ανέγερσης τουριστικής εγκατάστασης σε έκταση χωρίς «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό.
Το πόρισμα βασίζεται σε έλεγχο που διενεργήθηκε από την ΕΑΔ στην άδεια ξενοδοχείου στην περιοχή Καμίνια, κοντά στο προστατευόμενο γεωμορφολογικό τοπίο του Σαρακήνικου. Παρά την απουσία βασικών πολεοδομικών προϋποθέσεων, όπως η αναγκαία πρόσοψη σε εγκεκριμένη οδό, η Υπηρεσία Δόμησης Μήλου χορήγησε όρους δόμησης και ενέκρινε την άδεια τον Ιούλιο του 2024.
Η ΕΑΔ ζητεί την ανάκληση της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας, καθώς και της άδειας μικρής κλίμακας που εκδόθηκε τον Ιανουάριο. Επιπλέον, εισηγείται στο ΥΠΕΝ να αποσαφηνίσει τη νομοθεσία προς τις πολεοδομίες και να ολοκληρώσει τη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας για την περιοχή. Προτείνεται επίσης νέος καθορισμός των ορίων αιγιαλού και παραλίας, καθώς διαπιστώθηκε «αδικαιολόγητα στενή» χάραξη.
Το πόρισμα υπογραμμίζει πως η έκταση βρίσκεται σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής, χωρίς όμως να έχουν θεσμοθετηθεί ειδικοί περιορισμοί. Παράλληλα, η άδεια εκδόθηκε χωρίς γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, χωρίς απόφαση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς όρια παραλίας και χωρίς οριοθέτηση του ρέματος που διατρέχει την περιοχή. Επιπλέον, η περιβαλλοντική αδειοδότηση έγινε αποσπασματικά, μόνο για τις κλίνες, παραβλέποντας τις επιπλέον εγκαταστάσεις (όπως spa).
Μάλιστα σύμφωνα με το πόρισμα, παρά τη νομολογία του ΣτΕ (176/2023), δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις πολεοδομίες για την προϋπόθεση προσώπου σε αναγνωρισμένη οδό. Αντίθετα, διατηρείται η ασάφεια που επιτρέπει στις ΥΔΟΜ να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον νόμο για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Το πόρισμα αναδεικνύει ευθύνες της Υπηρεσίας Δόμησης και Πολεοδομίας Μήλου, η οποία όχι μόνο ενέκρινε τη δόμηση, αλλά υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της άδειας απέναντι στους ελεγκτές. Όπως σημειώνει η Αρχή, η συγκεκριμένη πολεοδομία έχει εκδώσει εκατοντάδες άδειες για ακίνητα χωρίς «πρόσωπο» σε οδό, στα νησιά Μήλο, Σίφνο, Κίμωλο και Σέριφο.
Η υπόθεση αποκτά μία ακόμη διάσταση, καθώς η προϊσταμένη της ΥΔΟΜ Μήλου, Έλλη Χωριανοπούλου, τοποθετήθηκε πρόσφατα αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νοτίου Αιγαίου, ενώ έχει υποστηρίξει δημοσίως θέσεις που πλέον καταρρίπτονται και από το ΣτΕ και από το πόρισμα της ΕΑΔ.
Πηγή: protothema.gr