η Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτικός πανικός έχει δημιουργηθεί στη Βουλή, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, που για μία ακόμα φορά θέτει σε διακινδύνευση ακόμα και την κυβερνητική αυτοδυναμία.

Οι νέες, εμπρηστικές δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας», σύμφωνα με τις οποίες η «Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα» προκάλεσαν νέα θύελλα αντιδράσεων, αλλά και μεταστροφή του Ποταμιού.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε ότι «αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και ότι αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε τη μακεδονική γλώσσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων».

Μάλιστα, ο Ζάεφ ανέφερε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να είναι προσεκτικές στις δηλώσεις τους.

Οι δηλώσεις Ζάεφ προκάλεσαν την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος τόνισε ότι «Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση όλοι, όχι μόνο εμείς, στο πόσο σημαντικό βήμα ήταν προς την κατεύθυνση αυτή η Συμφωνία των Πρεσπών και εγώ, από τη μεριά μου, δήλωσα την προσήλωσή μας σε αυτήν, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά σέβεται απολύτως το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας».

Η όλη κατάσταση προκάλεσε την αντίδραση του Ποταμιού, που βρήκε πεδίο μεταστροφής της στάσης του με αφορμή τις νέες εξελίξεις.

ο Σταύρος Θεοδωράκης

«Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα», τόνισε ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς. Σταθερά αρνητικός παραμένει και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, ότι ακόμη και ο Σπύρος Λυκούδης απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα αν θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία στη Βουλή.

Στο μεταξύ, ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνει ότι το κόμμα θα παραμείνει στην αρχική γραμμή του, χωρίς ωστόσο να είναι τόσο απόλυτος όσο στις αρχικές τοποθετήσεις του όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η Συμφωνία. Την ίδια στιγμή, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στα σενάρια περί νέας συνεργασίας μεταξύ Ποταμιού και Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε με χιουμοριστικό τόνο πως ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόνιμη θέση στάθμευσης στην Πειραιώς και δύο τενεκέδες λάδι.

Δεδομένων των νέων συνθηκών όμως, τίθεται ένα θέμα αναφορικά με τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται, αφού μόνο ο Σπύρος Δανέλλης δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, οι Αμυράς και Ψαριανός δηλώνουν αρνητικοί, ενώ Μαυρωτάς και Λυκούδης δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση τους.