Το πρώτο κουδούνι χτυπά σήμερα και εκείνο που έχουν όλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, στο μυαλό τους είναι το πώς τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά σε καιρό πανδημίας. Τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, οπότε και η εκπαιδευτική διαδικασία προχωρούσε παράλληλα με τον κοροναϊό, είδαμε παιδιά να συλλέγουν απουσίες, λόγω φόβου ή θέσης των γονιών τους, εκπαιδευτικούς να μηνύουν διευθυντές σχολείων, επιθέσεις και ξυλοδαρμούς…
Από σήμερα, τίθενται σε ισχύ νέα υγειονομικά πρωτόκολλα με βασική αλλαγή ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές άνω των 12 ετών χωρίζονται σε εμβολιασμένους και μη. Τεστ, self ή rapid, θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να ελεγχθεί, όσο γίνεται, η διασπορά του ιού, ενώ τα τμήματα θα βάζουν λουκέτο όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητές τους.
Να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά
Μετά από πολύμηνη τηλεκπαίδευση, ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, κύριο μέλημα του Υπουργείου Παιδείας είναι τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν φέτος στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο.
«Ο στόχος μας για φέτος είναι διττός: αφενός η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με όπλο τον εμβολιασμό, και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών, όπως οι εντατικοί εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφετέρου η υλοποίηση των σημαντικών καινοτομιών για ένα σχολείο πιο σύγχρονο, πιο ελεύθερο και αυτόνομο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως.
Η εισαγωγή καινούργιων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, μεταξύ άλλων, «δίνει νέα ώθηση στο εκπαιδευτικό σύστημα». Χαρακτηριστικά, η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για «νέες ευκαιρίες και προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές που επέρχονται δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα στο σχολείο».
Προβληματισμός για τα μέτρα, αισιοδοξία για τα κενά
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβληματίζουν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, ωστόσο, τονίζουν πως φέτος τα σχολεία ξεκινούν με πλήρη σχεδόν κάλυψη των κενών σε νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Ν. Καζαντζάκης», κ. Χρήστος Ντρουμπογιάννης, αναφέρει στην «Π» πως δεν υπάρχουν ελλείψεις σε δασκάλους ενώ είναι λίγα τα κενά σε ειδικότητες και νηπιαγωγούς. Όσο αφορά στην παράλληλη στήριξη, όλοι οι μαθητές έχουν καλυφθεί, έστω με δώδεκα ώρες, ενώ 40 παιδιά έχουν 24. Συνεπώς, υπάρχουν και άλλες ανάγκες στην παράλληλη.
Τονίζει πως τα σχολεία ανοίγουν με τους ίδιους όρους που έκλεισαν, την ίδια δυναμικότητα των τμημάτων, των 25 μαθητών, δεν έγιναν προσπάθειες να «σπάσουν», λόγω πανδημίας.
Αναφέρει πως το 50%+1 προβληματίζει, δεν είναι σίγουρος κανείς για το πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη, αφού όταν σε ένα τμήμα έχουμε 25 παιδιά, το να νοσήσουν 13 είναι πάρα πολλά… Αναρωτιέται τι θα γίνει με τα σχολικά λεωφορεία, τις στενές επαφές των μαθητών, αφού είναι δύσκολο να περιορίσει κανείς τα παιδιά, στην πράξη.
Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στους εκπαιδευτικούς των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, αναφέρει πως ένα 10% με 15% δεν έχει εμβολιαστεί, πρόκειται για περίπου τρία με τέσσερα άτομα σε κάθε σχολείο.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, αναφέρει πως φέτος η χρονιά ξεκινάει πολύ καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες, όσο αφορά στα κενά των καθηγητών. Επισημαίνει, ωστόσο, πως η εικόνα παρουσιάζεται ωραιότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, γιατί έχουμε συμπτύξεις τμημάτων, ακόμα και λουκέτα και, φυσικά, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
«Τα σχολεία ανοίγουν και περιμένουμε πότε θα γίνει η έκρηξη», λέει χαρακτηριστικά ενώ σχολιάζει πως σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, μειώνεται ο αριθμός των καθαριστριών.
Στο Ηράκλειο, το 90% των καθηγητών έχει εμβολιαστεί, ο κ. Ρηγάκης σημειώνει πως υπάρχει και ένα ποσοστό εκπαιδευτικών που λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν δεν εμβολιάζονται. Ακόμα και εκείνοι, καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τα rapid test από σήμερα. Ο κ. Ρηγάκης αναρωτιέται γιατί ένας εμβολιασμένος εκπαιδευτικός, που έκανε το εμβόλιο από τον περασμένο Απρίλιο, δεν δικαιούται δωρεάν τεστ, αφού, σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί, η ανοσία έχει μειωθεί σημαντικά. Ποιος διασφαλίζει ότι ο ιός δεν θα κυκλοφορήσει στις σχολικές αίθουσες;
Με αρνητικό τεστ στην τσάντα
Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν σήμερα στις 8.15 το πρωί στις σχολικές μονάδες και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς της COVID-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:
*Για μη εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
-δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
*Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.