Σήμερα στις 9.00 το βράδυ πρόκειται να κάτσουν σε ένα κοινό τραπέζι, στο στούντιο 4 της ΕΡΤ, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να συμμετέχουν στο μεταξύ τους ντιμπέιτ δώδεκα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.
Στη συζήτηση πρόκειται να συμμετέχουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να διαξιφίζεται για πρώτη φορά επίσημα και σε πραγματικό χρόνο με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αφού δεν έχει παραστεί ως σήμερα μαζί τους στη Βουλή.
Συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς και οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν θα είναι οι Μάρα Ζαχαρέα από το Star, η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Παπαδάκης από τον ΑΝΤ1, ο Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha, ο Παναγιώτης Στάθης από το Open και η Ράνια Τζίμα από το Mega.
Οι ερωτήσεις που θα απευθύνουν οι δημοσιογράφοι πάντως θα γίνουν κάτω από ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα για ελεύθερη ερώτηση. Ήδη και προτού καν αρχίσει, το περίφημο ντιμπέιτ έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις τόσο από πολιτικούς όσο και από δημοσιογράφους σε σχέση με τον τρόπο που θα διεξαχθεί και αναφορικά με το αν θα προσφέρει τελικά κάτι περισσότερο στους ψηφοφόρους ή όχι.
Στο φετινό ντιμπέιτ πάντως υπάρχουν νέα δεδομένα που αναμένεται να κορυφώσουν την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.
Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως, θα βάλει στο τραπέζι του debate την πρόταση της αντιπολίτευσης περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», επιχειρώντας να στριμώξει τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εξηγήσει δημοσίως και on air το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το κόμμα Βαρουφάκη.Ας σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζουράρις σε συνέντευξή του, δεν αποκλείεται ακόμη και συνεργασία με τον Κώστα Βελόπουλο!
Επομένως, από τους 6 πολιτικούς αρχηγούς που θα βρεθούν στο debate, οι 5 εμπλέκονται με κάποιον τρόπο σε σενάρια συγκυβέρνησης και θεωρείται βέβαιο πως θα μπουν στο «στόχαστρο» του πρωθυπουργού.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εικάζεται ότι θα απαντήσει επιθετικά στον πρωθυπουργό και θα τον κατηγορήσει για την αυτοδύναμη κυβέρνηση «από ένα κόμμα, αλλά όχι ένα χρώμα» που ζητάει.
Με ενδιαφέρον αναμένονται εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη οι απαντήσεις που θα δώσει για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κληθεί να απαντήσει σε αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ενταχθεί σε κυβέρνηση με τον «δραχμιστή» Βαρουφάκη και το αντιευρωπαϊκό ΚΚΕ.
Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν και τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων, μετά το αλαλούμ που έχει προκαλέσει η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με το ιδιαίτερα… παχυλό σχέδιο που έχει παρουσιάσει. Τα άλλα μεγάλα θέματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον είναι τα θέματα επικαιρότητας, όπως οι υποκλοπές, η τραγωδία των Τεμπών, η ακρίβεια, τα θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης. Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι το debate θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα περιλαμβάνει τις εξής 5+1 θεματικές ενότητες:
1η: Οικονομία – ανάπτυξη – απασχόληση
2η: Εξωτερική πολιτική και άμυνα
3η: Κράτος – θεσμοί – διαφάνεια
4η: Υγεία – Παιδεία – κοινωνικό κράτος
5η: Περιβάλλον – ενέργεια
6η: Ελεύθερη χωρίς ερωτήσεις, με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών
Όπως αποφασίστηκε, κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό με follow up από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα, με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.