Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η χώρα μας, όσο αφορά στην πορεία του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.
Τόνισε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».
Για τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο» και επισήμανε ότι υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.
«Τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι τότε θα μπορούν -και σε συνδυασμό με την εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται σήμερα τα νοσοκομεία- να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Χαρακτήρισε δε, «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.
Για εικόνες που παραπέμπουν σε υγειονομική βόμβα εν εξελίξει έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. «Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ» τόνισε και εκτίμησε ότι έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα. H υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι αποτελεί ανάγκη η συνεργασία όλων μας για τήρηση των μέτρων προσθέτοντας ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ενισχύει με μουσικές και οτιδήποτε άλλο είναι σε θέση να προκαλέσει ενδεχόμενο συνωστισμό.
Η τήρηση των μέτρων είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη, πρόσθεσε η Ζωή Ράπτη και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά ανακόπτουν την πορεία της νόσου, αφού εάν δεν είχαν παρθεί θα είχαμε γίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, Μπέργκαμο.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα έτσι ώστε η προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της πανδημίας να είναι πιο αποδοτική.
Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι τα μαγαζιά όπως λιανεμπόριο και κομμωτήρια μπορούν να ανοίξουν, καθώς η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι «δεν ανέστρεψαν την πορεία της πανδημίας».
«Τα μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν. Έχει αποδειχτεί από την προηγούμενη εμπειρία».
Το μείζον ωστόσο είναι η ευλαβική τήρηση των μέτρων από όλους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση όλη η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα θα είναι ανώφελη.
Τη δική της εμπειρία ως ειδικευόμενη γιατρός την περίοδο της πανδημίας μοιράστηκε η Αθηνά Δαπόντε, συμβασιούχος κοροναϊού στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Η κ. Δαπόντε μίλησε για τις σκηνές που έζησε από την αρχή της πανδημίας, ως ειδικευόμενη γιατρός στη Λάρισα, αλλά και μετέπειτα που μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη.
«Είναι πιεστική η κατάσταση. Η αρρώστια του κοροναϊού είναι πολύ μοναχική», λέει η γιατρός, σημειώνοντας ότι η μόνη παρέα των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
«Δενόμαστε με τους ασθενείς, μας καταλαβαίνουν από τα μάτια», δηλώνει η κ. Δαπόντε, η οποία επισημαίνει ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να διατηρήσει τις δυνάμεις του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον δύσκολο συλλογικό αγώνα κατά της πανδημίας.