Από τη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπλίνκεν
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπλίνκεν

Δέκα λεπτά νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση πρωθυπουργού και Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών άρχισε λίγο μετά τις 7.20 το απόγευμα, με τον κ. Μπλίνκεν να φθάνει στην Αθήνα, αμέσως μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα.

Κατά τον διάλογο που είχαν και οι δύο μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και στρατιωτικό, στις δύσκολες στιγμές που περνάει μετά την εισβολή.

«Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «ευελπιστούμε και μετά από αυτόν τον καιρό να μην εξαρτώμαστε τόσο από το ρωσικό αέριο». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν εμβαθύνει περισσότερο οι σχέσεις τους τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε τους γείτονές μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «η καρδιά μας ράγισε, ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε βοήθεια».

«Όσο κι αν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές με τους γείτονές μας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το δέσιμο».

Ο Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του συνεχάρη την πρωτιά της Ελλάδας σε μεγάλο αριθμό μετώπων όπως στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, η Συμμαχία θα αντεπεξέλθει», είπε ο κ. Μπλίνκεν. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα σε ενέργεια, και κλιματική αλλαγή έχει εμβαθύνει την σχέση της με τις ΗΠΑ. «Από τα πράγματα που μας ενώνουν είναι η ιδέα ότι οι χώρες, οι κοινωνίες δουλεύουν καλύτερα με τη Δημοκρατία και τη συνεργασία».

Η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή, μεταξύ των οποίων ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, οι σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπλίνκεν εξαιρετικά θετικό γεγονός και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο δείπνο που ακολούθησε τη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπλίνκεν απουσίαζε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λόγω πυρετού, ωστόσο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, η πρέσβης μας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης.

Σε σχετική ανάρτησή του, ο Άντονι Μπλίνκεν διαμήνυσε ότι «μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην ανατολική Μεσόγειο, τα δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα».

Σήμερα θα συναντήσει και τον Αλέξη Τσίπρα.