Χωρίς προβλήματα αλλά με αυξημένα ποσοστά αποχής, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στην Κρήτη διαγωνίστηκαν το Σάββατο στο μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα). Είναι ενδεικτικό ότι στο Λασίθι το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 57,8%, στο Ρέθυμνο η αποχή στο 36,8% και στα Χανιά το 42%. Τα θέματα έφτασαν στις επιτροπές στις 8.32 το πρωί.
Σήμερα, οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται με τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων να εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.
Αύριο, Τρίτη, 7 Ιουνίου, ακολουθούν οι εξεταζόμενοι των ΕΠΑΛ σε Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας. Την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάζονται σε Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική και ολοκληρώνουν τα εξεταζόμενα μαθήματα την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, με Ιστορία, Φυσική, Οικονομία.
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνουν με τις εξετάσεις στις 17 Ιουνίου. Ακολουθούν τα Ειδικά Μαθήματα στις 18 με 30 Ιουνίου, τόσο για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, όσο των ΕΠΑΛ.
Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν και τα Ειδικά Μαθήματα, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων.
Οι πανελλαδικές ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη με τους υποψηφίους των ΕΠΑλ να διαγωνίζονται στα Νέα Ελληνικά, ενώ ακολούθησαν οι μαθητές των ΓΕΛ την Παρασκευή στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και το Σάββατο εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ ήταν τα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος είναι 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρσι (77.415), ενώ στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό.
Κλιμακούμενης δυσκολίας τα θέματα
Για τα Μαθηματικά των ΕΠΑΛ, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία αναφέρει πως τα ερωτήματα, με σαφείς διατυπώσεις, καλύπτουν το σύνολο της ύλης, ελέγχοντας και βασικές γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις.
Τα θέματα ήταν μέσα στο πλαίσιο του σχολικού βιβλίου.
Η κλιμάκωση ήταν επιτυχής ως προς τη δυσκολία με αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται οι υποψήφιοι για τη διαπραγμάτευση και να δίνεται η ευκαιρία στους καλύτερα προετοιμασμένους να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Ο βαθμός δυσκολίας κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με τα δυο προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Κωνσταντίνος Νικηφόρος, από το Φροντιστήριο Ορίζοντες, αναφέρει ότι «τα θέματα ήταν κατανοητά, κλιμακούμενης δυσκολίας και δεν είχαν εκπλήξεις. Εξέταζαν την ύλη στο μεγαλύτερο μέρος της. Απευθύνονταν σε μαθητές που είχαν μελετήσει σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το θέμα Α εξέταζε θεωρία. Το θέμα Β εύκολη άσκηση βασισμένη σε βασικούς τύπους της στατιστικής.
Το θέμα Γ αναμενόμενη άσκηση πάνω στο διαφορικό λογισμό. Το θέμα Δ μέτριας δυσκολίας που συνδυάζει διαφορικό λογισμό και στατιστική.
Ευχόμαστε στους μαθητές επιτυχία».
Ο κ. Οδυσσέας Κουτουρίδης, από το Φροντιστήριο Πυρήνας, αναφέρει πως τα φετινά θέματα Μαθηματικών ΕΠΑΛ (Άλγεβρα) θεωρούνται βατά, κλιμακούμενης δυσκολίας. Συγκριτικά με αυτά της προηγούμενης χρονιάς ήταν πιο εύκολα. Συγκεκριμένα, το Θέμα Α της θεωρίας ήταν εύκολο, αν και απαιτούσε μόνο προσοχή στα σωστά-λάθος. Το Θέμα Β από το κεφάλαιο της στατιστικής ήταν απλό, με εύκολες πράξεις. Το Θέμα Γ από το κεφάλαιο του διαφορικού λογισμού, θεωρείται βατό, χωρίς δυσκολίες στην κατανόηση και στις πράξεις. Το Θέμα Δ, ήταν μέτριας δυσκολίας, συνδυασμός παραγώγων με ιδιότητες κανονικής κατανομής. Γενικά, οι μαθητές που είχαν δουλέψει με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μπορούσαν να αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά.