Ακόμα και ολόκληρα κομμάτια από τη σιδηροτροχιά του ενεργού δικτύου του ΟΣΕ είχαν αφαιρέσει τα μέλη σπείρας Ρομά που συνελήφθησαν μερικούς μήνες πριν στη Φθιώτιδα. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας βρήκαν μέσα στο όχημα τους 4 μεταλλικά κομμάτια του σιδηροδρόμου, που είχαν αφαιρεθεί από τη γραμμή μεταξύ Ηράκλειας και Δέλφινου.
Πρόκειται για ένα μόνο από τα κυκλώματα που αναζητούσαν παράνομο κέρδος λεηλατώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα οποία εξαρθρώθηκαν τον περασμένο χρόνο από την ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα.
Σε μια άλλη περίπτωση τον περασμένο Οκτώβριο, άνδρες της Ο.Π.Κ.Ε. συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω έναν άνδρα που είχε αφαιρέσει καλώδια από το ενεργό δίκτυο του ΟΣΕ μεταξύ Χαλκίδας και Οινόης. Ήταν η τέταρτη φορά που “χτυπούσε” τον σιδηρόδρομο μέσα σε μια βδομάδα.
Η δράση αυτών των κυκλωμάτων επηρεάζει όχι μόνο την ομαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου, αλλά ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση σύλληψης αλλοδαπού από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας το 2020 για κλοπή καλωδίων του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ στην περιοχή της Φθιώτιδας.
Στην κατοχή του βρέθηκαν 800 μέτρα καλωδίων τηλεδιοίκησης και αυτόματου συστήματος διαβάσεων του ΟΣΕ, από το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλαδίου – Λυγαριάς.