ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας

Πιο αναλυτικά, για τα μέτρα αναφέρει: «Τα μέτρα που λάβαμε δεν αποτελούν μόνο μια απάντηση στην αισχροκέρδεια. Βασίζονται στη στρατηγική κατεύθυνση μιας κυβέρνησης που έχει εκλεγεί για να εξασφαλίσει ισονομία για όλους τους πολίτες και για να προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό και τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι δραστικές και έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

Εταιρείες ανακαλούν ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούν να κάνουν προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους τρεις μήνες. Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε άμεσα φρένο σε μια συνηθισμένη εμπορική πρακτική δήθεν προσφορών που νοθεύουν το κριτήριο του καταναλωτή και τον ανταγωνισμό και μπαίνει τάξη στην αγορά.

Η αγορά πρέπει να λειτουργεί υπέρ της κοινωνίας. Για τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τη μείωση παροχών και πιστώσεων από τους προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ, τη διαμόρφωση «καθαρών» τιμών από το χωράφι στο ράφι και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα, δώσαμε ένα εύλογο διάστημα στους προμηθευτές, ως την 1η Μαρτίου, προκειμένου να προσαρμόσουν την εμπορική πολιτική τους.

Είμαστε πεπεισμένοι όμως ότι θα δούμε άμεσα μειώσεις τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης για τα νοικοκυριά. Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούμε την κατάσταση και παρεμβαίνουμε όπου και όποτε χρειάζεται.

Η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι διαρκής και δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να δούμε σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Έχουμε τονίσει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σ’ ένα πρόβλημα που ταλανίζει όλες τις χώρες, όμως οι παρεμβάσεις μας είναι στοχευμένες και έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί μάλιστα, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και επιπλέον μέτρα προς όφελος κάθε Ελληνίδας και Έλληνα. Η κοινωνική συνοχή και η συλλογική πρόοδος της χώρας περνάει μέσα από την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος και την ορθή και σύννομη λειτουργία της αγοράς».

Σχετικά με την εισπραξιμότητα των προστίμων που επιβάλλονται στις εταιρίες είτε για κερδοσκοπία είτε για αθέμιτο ανταγωνισμό ο υπουργός δήλωσε: «τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς, ανακοινώνονται και εισπράττονται χωρίς καμία εξαίρεση. Μάλιστα, έχω καταθέσει τις σχετικές αποδείξεις στη Βουλή, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά και αμφισβήτηση.

Όσοι παραβιάζουν τον νόμο για το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους που μόνο η Ελλάδα έχει ψηφίσει απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, πληρώνουν το διπλάσιο του προσδοκώμενου οφέλους τους. Η ΔΙΜΕΑ πέρυσι διενήργησε συνολικά 25.267 έλεγχοι και επέβαλε 1.865 πρόστιμα ύψους 12.806.000 ευρώ. Ως τώρα έχει εξοφληθεί ή βεβαιωθεί προς είσπραξη ποσοστό που ξεπερνά το 80%.

Βλέπουμε μάλιστα ότι οι εταιρείες που τους επιβάλλεται πρόστιμο, προσαρμόζουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους. Μάλιστα, τις ελέγχουμε εκ νέου ώστε να δούμε αν τηρούν τον νόμο και αν παρατηρηθεί νέα παρανομία, θα επιβάλλουμε ξανά πρόστιμο. Σε αυτό το πλαίσιο μπορώ να σας αναφέρω την περίπτωση μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που παραβίασε το νόμο για το μικτό περιθώριο κέρδους, προχώρησε άμεσα σε μείωση τιμών στα προϊόντα της που έφτασε έως και το 25%».

Για τις τιμές των προϊόντων «από το χωράφι στο ράφι» ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύει σε αυτό ακριβώς το θέμα, στις “καθαρές” τιμές από το χωράφι στο ράφι.

Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε “καθαρές” τιμές, (net pricing). Όσοι μεσάζοντες προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν, να γνωρίζουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα τους εντοπίσουν και θα πληρώσουν το ανάλογο αντίτιμο. Η κοινωνία, μας έχει ορίσει εμπροσθοφυλακή έναντι της αισχροκέρδειας. Και αυτόν τον ρόλο τον τιμούμε καθημερινά».