Για λογαριασμό ενός 26χρονου έκανε το εμβόλιο ο 45χρονος

Στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή “Όμικρον” ίσως είναι πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη «Όμικρον» αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Σημείωσε επίσης ότι οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για την χορήγηση της τέταρτης δόσης και ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθούν νέα εμβόλια που θα σταματούν τη μετάδοση του ιού.

Επιπλέον, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν χτίζει ανοσία αγέλης απέναντι στη μετάδοση του ιού, καθώς η προφύλαξη από τη λοίμωξη φτάνει μόλις στο 50%. Αντίθετα η τρίτη δόση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική απέναντι σε σοβαρή νόσηση και θάνατο με 95% έπειτα από δύο εβδομάδες.

«Προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα. Για την παραλλαγή Όμικρον είναι αξιοθαύμαστος ο πλούτος των γνώσεων που έχει συσσωρευτεί. Εξ αρχής απασχολούν δύο ιδιότητές του. Η μεταδοτικότητα και η ανοσιακή διαφυγή. Θα αναφερθώ στην ανασκόπηση των δεδομένων από τη χορήγηση της τρίτης δόσης και την επίδρασή της σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό “Όμικρον” και την αποτελεσματικότητα από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης είναι της τάξης του 50% για τη μείωση των λοιμώξεων. Είναι απογοητευτικό που το εμβόλιο δεν μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση. Σχετικά με τη θνητότητα. Η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95% μετά δύο εβδομάδες. Με δύο δόσεις το ποσοστό είναι 59%. Και με την “Όμικρον” με την τρίτη δόση επιτυγχάνονται τα ποσοστά που είχαμε στη “Δέλτα”. Για την εισαγωγή στο νοσοκομείο η αποτελεσματικότητα. Η μείωση των εισαγωγών είναι 68% με τρεις δόσεις, η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83% έως 90% με διάρκεια πέραν των τριών μηνών».

«Σκεπτικοί οι επιστήμονες για την τέταρτη δόση. Επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα διαστήματα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική. Αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα αποτελέσει τη λύση στην ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Χρειάζονται νέα εμβόλια που θα σταματούν τη μετάδοση.

Ένα θέμα με την ευρεία διασπορά έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και την ανησυχία είναι το σύνδρομο long covid. Είναι ένα σύνδρομο άγνωστης παθογένειας, υποστηρίζεται ότι ευθύνεται σε αντίδραση στον ιό και εμφανίζεται τέσσερις εβδομάδες μετά με συμπτώματα κόπωσης, αδυναμίας άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή και συμπτώματα όπως απώλεια όσφρησης, γεύσης, διαταραχής νοητικών λειτουργιών. Το θέμα του long covid απασχολεί την επιστήμη. Χαρακτηρίζουν πολύ ισχυρό παράγοντα υπέρ του εμβολιασμού το να αποφύγει κανείς τη long Covid».