Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια συγκαλεί σήμερα ο Πρωθυπουργός, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στην σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχει και ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η σύσκεψη πραγματοποιείται μετά περιστατικό στη Νομική Σχολή, με καθηγητές και φοιτητές που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, να κάνουν λόγο για στοχοποιημένη επίθεση, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δολοφονική. Οι Αρχές εστιάζουν στο οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, ενώ συλλέγουν αποτυπώματα και γενετικό υλικό και από τον πυροσβεστήρα που χρησιμοποίησαν οι δράστες.
Για το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε στη Νομική Αθηνών, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι είναι κάτι παραπάνω από καταδικαστέο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ.
Επισημαίνουν ότι στο ζήτημα αντιμετώπισης της βίας και της εγκληματικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, καθώς από το 2019 καταργήθηκε το άσυλο ανομίας, ενώ για πρώτη φορά, ύστερα από τόσα χρόνια, δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας.
Εστιάζουν, ωστόσο, στα πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία είναι – όπως τονίζουν – επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν τα πανεπιστήμια, με ευθύνη και των πρυτανικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν ότι είναι σαφές για τα συναρμόδια υπουργεία ότι η απόκτηση σχεδίων ασφαλείας από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές» τονίζουν από την κυβέρνηση.
«Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν λειτούργησε»
Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναγνώρισε, μιλώντας στο Action24 ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε. «Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πέτυχε, μην κρυβόμαστε πίσω από τα λόγια μας. Έτσι όπως είχε σχεδιαστεί, δεν ήταν σωστό να εφαρμοστεί. Και γι’ αυτό κι αυτοί οι άνθρωποι δεν πήγαν χαμένοι, ίσα-ίσα έχουν πάει σε πολλές άλλες σημαντικές υπηρεσίες, πολλές εκ των οποίων σχετίζονται με την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια. Η βαριά εγκληματικότητα, αυτοί οι εγκληματίες, είναι κυρίως στα μεγάλα ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σε κάποια άλλα πολυτεχνικά ιδρύματα. Κάποιοι είναι φοιτητές, κάποιοι δεν είναι, άρα η δράση τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κανονική αστυνομία.
Άρα, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εκρίθη εκ των υστέρων ότι δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα. Και επειδή δεν είμαστε δογματικοί, προτιμήσαμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας παραδεχόμενοι ότι στην πρώτη τετραετία έπρεπε να γίνει διαφορετικά ο σχεδιασμός αυτός και αξιοποιήθηκαν οι άνθρωποι αυτοί», είπε.
«Πρέπει να γίνουν πρωτόκολλα, σχέδια ασφαλείας στα πανεπιστήμια, και μέσα σε αυτά πρέπει να δούμε και τη συμμόρφωση των πανεπιστημίων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και να δούμε τι θα γίνει με τη φύλαξη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι
Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η ενίσχυση της παρουσίας των σεκιούριτι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και η επέκταση της χρήσης καμερών.
Επίσης, εξετάζονται και πειθαρχικά μέτρα, τόσο για φοιτητές όσο και για Ιδρύματα. «Το πιο σημαντικό για μένα που πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο με ευθύνη όλων μας, και των πανεπιστημίων και της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών, είναι ένα πολύ αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο και στα πανεπιστήμια.
Ένας φοιτητής που συλλαμβάνεται για συμμετοχή σε τέτοιου είδους ενέργειες θεωρώ ότι, εφόσον έχει ενεργό ρόλο σε αυτές, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φοιτητής. Εκτός από τις ποινικές, πρέπει να υπάρχουν και πειθαρχικές συνέπειες, όπως αντίστοιχα υπάρχουν στο Δημόσιο.
Δεν μπορεί να στείλουμε αύριο-μεθαύριο τα παιδιά μας σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και να έχουν συμφοιτητές οι οποίοι αποδεδειγμένα, και όχι με ενδείξεις, αλλά μετά από αποφάσεις της Δικαιοσύνης, κάνουν δολοφονικές επιθέσεις, να είναι συμφοιτητές τους.
Άρα, αυτοί που πάνε και κάνουν δολοφονικές επιθέσεις πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν πολύ σοβαρές ποινικές συνέπειες, και για μένα -θεωρώ ότι είναι κάτι που θα μπει στον δημόσιο διάλογο- θα πρέπει να υπάρχουν και πολύ σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες».
Σε ερώτηση για το αν θα διαγράφονται οι φοιτητές που συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες, ο κ. Μαρινάκης απάντησε «βεβαίως» και συνέχισε: «… Με κλιμάκωση στο πλαίσιο των ποινών. Δηλαδή, αυτό στη Νομική είναι δολοφονική επίθεση ακραίας κλιμάκωσης και πρέπει να προβλέπεται η χειρότερη των ποινών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.