Σε μείζον ζήτημα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναδεικνύεται το ζήτημα του κρουαζιερόπλοιου που αποκλείστηκε από το λιμάνι της Σύρου, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης που λάμβανε χώρα. Το περιστατικό το οποίο έληξε με την αποχώρηση του ισραηλινού πλοίου από την Σύρο, ίσως αφήνει και κάποια «σκιά» στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις , ενώ κανείς δεν ξέρει εάν πρόκειται να επηρεάσει το τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ προς τη χώρα μας, καθώς τα αντίστοιχα περιστατικά πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα.
Το πλοίο μετά από αρκετές ώρες αποφασίσθηκε να επιστρέψει στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό.Η απόφαση ελήφθη από το πλήρωμα για λόγους ασφαλείας, καθώς υπήρξαν ανησυχίες για την αποβίβαση εν μέσω εντάσεων.
Το κρουαζιερόπλοιο MS Crown Iris, ιδιοκτησίας της ισραηλινής εταιρείας Mano Maritime και με σημαία Παναμά, είχε αποπλεύσει από τη Χάιφα την Κυριακή, με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρόδο και τελικό προορισμό τη Σύρο.
Οι επιβάτες επρόκειτο να αποβιβαστούν μεταξύ 12:00 και 18:00, όμως η κινητοποίηση στο λιμάνι ανέτρεψε το πρόγραμμα.
Συνθήματα, σημαίες και αντεγκλήσεις
Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα, στο σημείο συγκεντρώθηκαν περίπου 300 διαδηλωτές, ενώ ισραηλινά μέσα επικαλούνται μαρτυρίες επιβατών που υπολογίζουν τον αριθμό σε 100 έως 120 άτομα.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Stop the Genocide» και «No AC in Hell».
Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης καθυστέρησης στο λιμάνι, οι επιβάτες δήλωσαν στο ισραηλινό Κανάλι 12 ότι η ασφάλεια του πλοίου τους είχε ζητήσει να παραμείνουν μέσα στο κτίριο και όχι να βγουν στο κατάστρωμα. Ωστόσο, ένας Ισραηλινός επιβάτης δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan ότι όταν ένας από τους επιβάτες είδε τη διαμαρτυρία, “υψώσαμε ισραηλινές σημαίες και κάποιοι από εμάς άρχισαν να τραγουδούν”.
Ο Γεραπετρίτης στο «κάδρο» των ισραηλινών
Αυτό όμως που υπογραμμίζεται στα περισσότερα ρεπορτάζ των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης είναι το ότι πριν το πλοίο ανακατευθυνθεί προς την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σαάρ μίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, και του ζήτησε να παρέμβει για την επίλυση του ζητήματος του ελλιμενισμού του πλοίου στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο προφανώς δε συνέβη.