Τέλος στο κλίμα τοξικότητας που επικρατούσε όλο το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις δημόσιες απειλές και την αμφισβήτησή του έβαλε με την παραίτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
«Δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα άλλο πολιτικό σχέδιο» ανέφερε στην επιστολή παραίτησης του σημειώνοντας παράλληλα ότι «πραιτούμαι από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Δεν θέλω και δεν μπορώ να γίνω μέρος αυτού του διχασμού σε αυτή την κρίσιμη πολιτική στιγμή της πατρίδας μας. Δεν παραιτούμαι από τη Βουλή. Δεν παραιτούμαι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τιμώ τη λαϊκή εντολή, πιστεύω στην Αριστερά και στην πολιτική δράση. Η παραίτησή μου έχει ένα και μόνο πολιτικό μήνυμα, προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και όλη η Αριστερά οφείλουμε να υπηρετήσουμε την ενότητα για να φύγει η Δεξιά, για το συμφέρον του λαού. Να μην επιτρέψουμε άλλο διχασμό.Και εδώ, όλοι και όλες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Η πλειοψηφία θεωρεί ότι θα πρέπει να αναβληθεί η συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο
Να επισημάνουμε ωστόσο ότι ακόμα και μετά την παραίτηση Φάμελλου συνεχίζονται οι τριβές μέσα στο κόμμα της Αριστεράς αφού η πλειοψηφία θεωρεί ότι θα πρέπει να αναβληθεί η συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής κάτω από το βάρος των εξελίξεων ενώ η πλειοψηφία επιμένει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κανονικά.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή παραίτησής του άφησε και αιχμές εναντίον της ΕΛΑΣ και του Αλέξη Τσίπρα για την στάση που τήρησαν απέναντι στο κάλεσμα που έκανε για την προοδευτική συνεργασία. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι η παραίτηση του συνδέεται και με μία ενδεχόμενη νέα άρνηση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού για συνεργασία. «Παρά τις μεγάλες υπερβάσεις που κάναμε, από την πλευρά της ΕΛΑΣ διατυπώνεται δημόσια η άρνηση συνεργασίας και σύγκλισης, σε αντίθεση με την προτροπή της κοινωνίας, που απαιτεί ενότητα. Επιπλέον, αναπαράγονται απαξιωτικά σχόλια που υποτιμούν τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του να συμβάλλουν θετικά στη συμπαράταξη Αριστερών και Προοδευτικών πολιτών και συλλογικοτήτων», ήταν το συγκεκριμένο απόσπασμα.
Η αλήθεια είναι ότι όλο το τελευταίο διάστημα ο Σωκράτης Φάμελλος δεχόταν πιέσεις για να αλλάξει η απόφαση της 6ης Ιουνίου με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία είχε αποφασίσει να στηρίξει το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες έλεγαν μάλιστα ότι η μειοψηφία και ειδικά ο Παύλος Πολάκης θα έβαζε θέμα ηγεσίας, ενώ από τις καθημερινές αναρτήσεις φαινόταν ότι είχε αποφασίσει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα.
Αντιλαμβανόμενος ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κατάσταση θα ξέφευγε στην ΚΕ προτίμησε να παραιτηθεί προκειμένου να μην πάρει μέρος «σε έναν διασυρμό», όπως λένε συνομιλητές του.
