Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Στάση αναμονής κράτησαν και χθες  οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων ενόψει της σημερινής  «ετυμηγορίας» από τον οίκο Αξιολόγησης Scope Rating. Άλλωστε, οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων έχουν ήδη σε μεγαλό βαθμό προεξοφλήσει την αναβάθμιση της χώρας και την «επιστροφή» της στην επενδυτική βαθμίδα.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών ο Γερμανικός Οίκος Scope, ο οποίος ωστόσο δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς που είναι επιλέξιμοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα  στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κατατάσσοντας την στην επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο, στις περισσότερες αγορές ομολόγων συνεχίστηκαν και χθες οι περιορισμένες πιέσεις με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η ήπια αύξηση των αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές παραμένουν «μουδιασμένοι» από την υποβάθμιση της Αμερικανικής οικονομίας από τον Fitch.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων χθες  και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Eλλάδος παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 160 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 78 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,85% έναντι 2,56% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,29%. Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0940 δολ. από το επίπεδο των 1,087 δολ. που άνοιξε η αγορά.