Εντυπωσιάζουν τα νέα αεροσκάφη
Εντυπωσιάζουν τα νέα αεροσκάφη

Στην Ελλάδα βρίσκονται από χθες το μεσημέρι τα πρώτα 6 από τα συνολικά 24 υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale που εντάσσονται στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας και σταδιακά θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, αφού προηγηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού.

Τα υπόλοιπα Rafale θα έρθουν στην χώρα μας σε δύο φάσεις: Τα επόμενα 6 αναμένονται στα τέλη του χρόνου και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

Το ρολόι έγραφε 12:44, μεσημέρι Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2022, όταν τα έξι δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Ώρα 10:25 ώρα Ελλάδος (χθες) τα έξι Rafale απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας. Έπειτα από μήνες εκπαίδευσης, θεωρητικής και πρακτικής, οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι που επελέγησαν για να οδηγήσουν την Πολεμική Αεροπορία προς την εποχή των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, ήταν έτοιμοι και με πιστοποίηση από την Dassault, την κατασκευάστρια εταιρεία των Rafale. Έτοιμοι, οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πιλότοι όχι απλώς για μια επιχειρησιακή πτήση με τα Rafale αλλά και για την εκπαίδευση άλλων Ελλήνων ιπταμένων, αφού οι πρώτοι οκτώ έχουν πιστοποιηθεί και ως εκπαιδευτές στα Rafale.

Κάποιες από τις ικανότητές τους αυτές, οι Έλληνες πιλότοι που βρίσκονταν στο κόκπιτ των Rafale για την απευθείας πτήση των δύο ωρών από το Ιστρ της Γαλλίας στην Τανάγρα της Ελλάδας, τις έδειξαν λίγο πριν την πρώτη προσγείωση των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης απ’ όπου θα επιχειρούν στο μέλλον.

«Γεράκι red καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», το μήνυμα του πύργου ελέγχου προς τους πιλότους των τεσσάρων μονοθέσιων και των δύο διθέσιων Rafale στην πρώτη τους επικοινωνία με την Τανάγρα κατά τη διάρκεια της πρώτης προσέγγισης των μαχητικών αεροσκαφών στην Πτέρυγα Μάχης όπου εντάσσονται.

Στην Ελλάδα βρίσκονται από χθες τα πρώτα 6 Ραφάλ που αγόρασε η χώρα μας από τη Γαλλία
Στην Ελλάδα βρίσκονται από χθες τα πρώτα 6 Ραφάλ που αγόρασε η χώρα μας από τη Γαλλία

«Πολλαπλασιαστής ισχύος»

«Πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα νέα μαχητικά Rafale κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παραλαβής των πρώτων έξι αεροσκαφών στην Τανάγρα.

«Πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Με άλλα λόγια, τα νέα Rafale που προσγειώθηκαν σήμερα είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή. Θυμίζω ότι σε λίγο τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η έκδοση Rafale F3R είναι η πιο σύγχρονη του αεροσκάφους, που βγαίνει αυτή τη στιγμή από τη γραμμή παραγωγής της γαλλικής Dassault.

Διαθέτει σύστημα σύζευξης Link-16, καθώς επίσης ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας Electronic Warfare Suite – SPECTRA και ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης Active Electronically Scanning Antenna (AESA). Διαθέτει ηλεκτροοπτικό αισθητήρα Front Sector Optronics (FSO), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον ιπτάμενο, χωρίς να ανιχνεύεται, να αποκαλύψει στόχους σε μεγάλη απόσταση. Για αποστολές κρούσης χρησιμοποιεί Scalp EG και Exocet και για αποστολές αέρος-αέρος Mica FR/IR και Meteor.

“Πρόκειται για γεωστρατηγική εξέλιξη είπε ο πρωθυπουργός
“Πρόκειται για γεωστρατηγική εξέλιξη είπε ο πρωθυπουργός

Πτήση «super-cruise»

Το δικινητήριο Rafale (ένα ακόμα στη μακρά παράδοση δικινητήριων της Π.Α.) είναι ικανό για πτήση «super-cruise», δηλαδή να πετάει υπερηχητικά δίχως την ανάγκη μετάκαυσης. Μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να φθάσει είναι 1,6 Mach. Τα όπλα, το ραντάρ και το σύστημα αυτοπροστασίας του Rafale βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής τεχνολογίας.

Ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor έχει δυνητική μέγιστη εμβέλεια τα 200 χιλιόμετρα, ωστόσο η πραγματική απόδειξη φονικότητάς του είναι ότι από τη στιγμή που θα εγκλωβίσει στόχο σε απόσταση έως και 60 χιλιόμετρα, τότε αυτός είναι αδύνατο να ξεφύγει (η λεγόμενη «no escape zone»).

Ο Meteor είναι ιδανικός για πλήγματα κατά αεροσκαφών που επιχειρούν στη ζώνη υποστήριξης των αντίπαλων μαχητικών. Για παράδειγμα, μπορεί να πλήξει από απόσταση ιπτάμενα τάνκερ, ή κατασκοπευτικά αεροσκάφη που πετούν πολύ μακριά από την πρώτη γραμμή.

Υποστρατηγικών δυνατοτήτων είναι ο αέρος-εδάφους πύραυλος Scalp EG, που θα φέρει το δελταπτέρυγο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Εναλλακτικά μπορεί να εκτοξεύσει και Exocet, μεγάλος αριθμός των οποίων ήδη υπήρχε στο οπλοστάσιο της Π.Α. Φέρει επίσης βλήματα μεγίστης ακριβείας αέρος-εδάφους Aasm. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατ’ ορισμένες εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών ο τύπος Aasm είναι το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταστρέψει το καλοκαίρι του 202, την αεροπορική βάση Αλ Γουατίγια στη Λιβύη, όπου οι Τούρκοι είχαν αποθηκεύσει οπλικά συστήματα.

Η κάσκα του χειριστή ενός Rafale του επιτρέπει να εγκλωβίζει στόχους, απλώς στρέφοντας το κεφάλι προς την κατεύθυνσή τους. Ηδη χρησιμοποιούνται αυτές οι κάσκες στα πιο προηγμένα F-16 της Π.Α., αν και με λιγότερο θεαματικά αποτελέσματα. Το σύστημα αυτοπροστασίας Electronic Warfare Suite – SPECTRA που διαθέτουν τα Rafale είναι ίσως το πλέον προηγμένο τεχνολογικά σύστημα του αεροσκάφους. Πρόκειται πρακτικά για ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο έχει δυνατότητα «jamming» αλλά και ανάλυση εισερχομένων εκπομπών. Εν ολίγοις, δίνει στον χειριστή τη δυνατότητα να αντιληφθεί εάν το αεροσκάφος του έχει εγκλωβιστεί.

Το Rafale μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών, από αναχαιτίσεις και αερομαχίες έως μακρά πλήγματα. Συνολικά μπορεί να μεταφέρει έως 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων, ενώ, όπως και τα Μιράζ, μπορεί να ανεφοδιαστεί κατά τη διάρκεια πτήσης.

 

Κομματική προπαγάνδα καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε βίντεο της ΝΔ με αφορμή την «προσγείωση» στην Ελλάδα των πρώτων γαλλικών Rafale και της πανηγυρικής πτήσης τους πάνω από την Ακρόπολη. Τόσο ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης εξαπέλυσαν πυρά κατά της ΝΔ κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι επιχειρεί να οικειοποιηθεί την αγορά τους τη στιγμή που αυτή έγινε με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών και όχι του κομματικού ταμείου.

Μάλιστα αφορμή γι’ αυτές τις αντιδράσεις ήταν το γεγονός ότι το βίντεο ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γράφοντας «έρχονται».

Με χρήματα της Νέας Δημοκρατίας αγοράστηκαν, κ. Μητσοτάκη;» Ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Τα Rafale αγοράστηκαν – με ευρύτερη συναίνεση – από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, όχι από το ταμείο της ΝΔ. Η κομματική οικειοποίηση τους – με το σποτ – δείχνει το πώς αντιλαμβάνονται τους αμυντικούς μας εξοπλισμούς. Ως μέσο μικροπολιτικής προπαγάνδας. Όχι» τόνισε από την δική του πλευρά ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.