Για τρίτη ημέρα συνεχίζουν οι εμπειρογνώμονες τη συλλογή στοιχείων από τον χώρο του ελικοδρομίου στη Σίφνο, δίπλα στο οποίο κατέπεσε το ελικόπτερο Bell 206 στοιχίζοντας τη ζωή στον έμπειρο χειριστή του και στο νιόπαντρο ζευγάρι των Βρετανών που επέβαιναν σε αυτό.
Οι τρεις σοροί επρόκειτο να μεταφερθούν χθες στην Αθήνα, ωστόσο η διαδικασία μετατέθηκε λόγω διαδικαστικών δυσκολιών και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Οι συγγενείς των Βρετανών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για την αναγνώριση, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.
Οι εμπειρογνώμονες του ΕΟΔΑΣΑΑΜ συλλέγουν κάθε στοιχείο από τον ευρύτερο χώρο του ελικοδρομίου, δίπλα στο οποίο κατέπεσε το ελικόπτερο, ευελπιστώντας ότι θα πάρουν τις απαντήσεις που χρειάζονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα, προκειμένου να συντάξουν το σχετικό πόρισμα.
Στη Σίφνο βρίσκονται και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) – γνωστοί ως ελληνικό FBI – και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων, προκειμένου να συμμετέχουν στις αυτοψίες και να συλλέξουν στοιχεία από τα συντρίμμια.
Σίφνος: Η κρίσιμη κατάθεση του υπευθύνου του ελικοδρομίου
Στο ελικοδρόμιο βρίσκεται και ο υπεύθυνος της εγκατάστασης, ο οποίος κατά την ημέρα της συντριβής ανέμενε την προσγείωση του ελικοπτέρου και είδε όλη την πορεία του προτού αυτό συντριβεί.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ίδιος περιέγραψε στους εμπειρογνώμονες την πορεία του ελικοπτέρου όπως την παρακολούθησε κατά την προσέγγισή του, την περιστροφή και την είσοδό του στη μοιραία περιδίνηση. Νωρίτερα είχε δώσει κατάθεση στα δύο στελέχη του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που βρίσκονται στο νησί.
Οι Αρχές συλλέγουν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση. Προσπαθώντας να συνθέσουν το παζλ της τραγωδίας, αξιοποιούν κάθε πλάνο από το βιντεοληπτικό υλικό αλλά και τις μαρτυρίες όπως αυτές για «θόρυβο του ελικοπτέρου που άλλαξε ξαφνικά», συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης του υπευθύνου του ελικοδρομίου.
Στο Ανθρωποκτονιών η δικογραφία
Σε ό,τι αφορά τη δικαστική έρευνα, τη συλλογή του οπτικοακουστικού υλικού, των καταθέσεων και των μαρτυριών έχει αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Το υλικό θα συνδυαστεί με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και θα διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.
Για τα αίτια της τραγωδίας, το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο αφορά τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και να υπάρχει οριστικό συμπέρασμα.
Μιλώντας στο Mega, o πτέραρχος ε.α., Κώστας Ιατρίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «από την επείγουσα οδηγία που έδωσε η ΑΠΑ, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας προς όλες τις εταιρείες ή όλους τους φορείς που έχουν το συγκεκριμένο ελικόπτερο να ελέγξουν το ουραίο στροφείο, φαίνεται ότι τουλάχιστον πρέπει να υπήρξε κάποια μηχανική βλάβη που έχει σχέση με αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι αν αυτό πάθει βλάβη σε ένα ελικόπτερο, τότε το ελικόπτερο αρχίζει και περιστρέφεται πέριξ του άξονα πάρα πολύ γρήγορα».
Όπως εξήγησε, χάνεται απότομα ο έλεγχος και ειδικά όταν δεν υπάρχει ύψος, δηλαδή το ύψος είναι χρόνος αντίδρασης, όπως το συγκεκριμένο ελικόπτερο που πέταγε χαμηλά γιατί πήγαινε για προσγείωση. «Τότε δεν μπορεί ο χειριστής να το ελέγξει. Επομένως, η κατάληξη θα είναι δυστυχώς αυτή η τραγική», τόνισε.
To ενδεχόμενο η βλάβη να αφορούσε το ουραίο στροφείο του ελικοπτέρου είχε εξεταστεί και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο είχε πραγματοποιήσει χαμηλή πτήση και κατευθυνόταν ευθεία προς το ελικοδρόμιο. Η συγκεκριμένη πορεία εξετάζεται σε σχέση με τις ανεμολογικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή, για το αν έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετική διαδρομή, δηλαδή να κινηθεί ανατολικά και στη συνέχεια νότια, προσεγγίζοντας το ελικοδρόμιο από εκείνη την πλευρά.
