«Αυτή η χώρα έχει 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει, εσείς» τόνισε από το βήμα της βουλής ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο της τοποθέτησης του, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό αρκετές φορές, καταλογίζοντας του αλαζονεία και έλλειμα διάθεσης για ανάληψη των ευθυνών του σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
Για μία ακόμα φορά, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, υποστηρίζοντας πως τη θέση θα μπορούσε να αναλάβει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Αθηνά Λινού. Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εγκάλεσε την κυβέρνηση για ενσυνείδητη απόφαση να μην ενισχύσει με προσλήψεις το ΕΣΥ, αποδίδοντάς τη σε στρατηγικό σχέδιο η αναστήλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας να γίνει με όρους ΣΔΙΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι κατανοεί αυτές τις κρίσιμες ώρες κι έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό και να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί.
«Περίμενα να κάνει αυτό που έκανε ο κ. Γεωργιάδης, που είπε το πολύ ανθρωπινό και απλούστατο: Πέσαμε έξω με το άνοιγμα του τουρισμού, με τη διασπορά» ανέφερε ο κ .Τσίπρας χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όσες κι αν υπήρχαν θα εξαντλούνταν.
«Πάλι καλά που δεν καταργείτε και αυτές που έχουμε. Μα είναι λογική αυτή την ώρα που έχει αρχίσει διαλογή ασθενών; Πόσες ΜΕΘ από τις 50 που δώρισε η Βουλή λειτουργούν; Ο κ. Κακλαμάνης, είπε, οι 9. Το πρόβλημα είναι η ελλιπής στελέχωση του ΕΣΥ. Αρνείστε πεισματικά να ενισχύσετε με προσλήψεις το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» δήλωσε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει τη μπάλα και είναι εμφανές, αφού τη μία ο ένας λέει ότι δεν θα γίνει ποτέ lock down, ο άλλος λέει άλλα, δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας».
Σε σχέση με τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίξε πως η πόλη εκπέμπει SOS, αφού η «ηθικά κρίσιμη διαδικασία διαλογής ασθενών γίνεται στους μη covid ασθενείς, αφού έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία κατά 80%. Βρίσκεται στη δύσκολη στιγμή ο γιατρός να επιλέξει ποιον θα χειρουργήσει. Οι γιατροί λένε ότι είναι με υπερωριακή εργασία που τους ξεπερνάει».
«Θα προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο να ενισχύσουμε αυτούς τους ανθρώπους;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον Ανδρέα Παπανδρέου ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει τουλάχιστον ένα “mea culpa”, καθώς και την εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μην βρεθεί ξανά στα όριά του.
«Την κοινή συμφωνία όλων μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το όποιο θα έχουμε συμφωνήσει» κατέληξε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως ακόμα κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει την επιλογή της καθηγήτριας Λινού, είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει στην επιλογή κάποιου άλλου επιστήμονα προκειμένου να υπάρξει ένα σημαντικό χέρι βοήθειας και όχι μια επιλογή αυτοκαταστροφής.
«Εσείς το μόνο που κάνετε είναι να κουνάτε το δάχτυλο και να λέτε εγώ δεν έχω φταίξει σε τίποτα για όλα μου φταίνε οι άλλοι» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η απάντηση Κικίλια
Σκληρή ήταν η απάντηση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια εναντίον του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχείρησε να τον απαξιώσει, δηλώνοντας πως η χώρα χρειάζεται έναν Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.
«Είμαι ο υπουργός που βγήκε πρώτος τον Φεβρουάριο και ανακοίνωσε μέτρα για σχολεία-καρναβάλια κι εσείς αντιδρούσατε κ. Τσίπρα.
Ο ρόλος του Υπουργού Υγείας στη διαχείριση κρίσης είναι να κάνει δουλειά, όχι επικοινωνία. Εσείς αντιλαμβάνεστε την πολιτική μόνο ως επικοινωνία. Δυστυχώς», δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο Βασίλης Κικίλιας.
Φ. Γεννηματά: Δεν έχετε σχέδιο -Σκληρή στάση Κουτσούμπα
Σκληρή ήταν η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνολικά, απέναντι στις πρακτικές της κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για απουσία σχεδιασμού από την κυβέρνηση έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά στην τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής.
«Τους τελευταίες περίπου εννέα μήνες, την ζωή μας την ορίζει ο κοροναϊός. Μας επιβάλει να ζούμε και να δουλεύουμε διαφορετικά. Να σκεφτόμαστε και να αγαπάμε διαφορετικά. Δυστυχώς είναι ολοφάνερο, ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει, η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και το κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στη χώρα με την πανδημία.
Χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη» την κατάσταση «γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους» και πως πλέον δεν μετράμε κρούσματα, αλλά «πλέον στεκόμαστε στους δεκάδες νεκρούς καθημερινά», ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Μέτρα, που η κυβέρνησή σας θα έπρεπε να είχε πάρει από την πρώτη στιγμή. Μπορούσατε αλλά δεν τα πήρατε από συνειδητή επιλογή», είπε.
Συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε πως «η κριτική μας δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά τις δικές σας πολιτικές επιλογές» και εξήγησε «Μπορούσατε να θωρακίσετε το ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, όπως σας φώναζαν οι γιατροί και οι υγειονομικοί. Αντί για αυτό βαφτίσατε θωράκιση τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού.
Την άποψη ότι η συζήτηση στη Βουλή εξελίσσεται σε μια στείρα αντιπαράθεση γιατί δεν ακούγονται ουσιαστικές προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας εξέφρασε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Κύριε πρωθυπουργέ μας ζητήσατε σήμερα να σας πούμε αν θέλουμε ή όχι lockdown. Είναι ψευτοδίλλημα» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος στη συζήτηση στη Βουλή και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να ζητάς από τα πολιτικά κόμματα, αν θέλουν lockdown όταν στην διαδρομή μέχρι το lockdown δεν μας ακούσατε ποτέ».
Βαρουφάκης: «Θα πάμε Πολυτεχνείο»
Πορεία για το Πολυτεχνείο από μέλη του ΜέΡΑ 25 προανήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη 17η Νοέμβρη, από το βήμα της βουλής.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση μάλιαστα, είπε «σας προκαλώ να έρθετε να μας χτυπήσετε», ενώ επιτέθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λέγοντας «ας μας χτυπήσουν όπως τότε στο Εφετείο, γιατί ήμουν εκεί και είδα τι έγινε».
Χαρακτηριστικά ανέφερε «Εάν μας επιτρέπετε με όλες τις αποστάσεις με ολιγομελή ομάδα στον χώρο του Πολυτεχνείου, τότε εμείς απαιτούμε το δικαίωμά μας να κάνουμε την πορεία. Θα είμαστε 9 άτομα, βουλευτές, χωρίς κόσμο. Σας προκαλούμε να μας χτυπήσετε».
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί, αλλά και η πορεία για το Πολυτεχνείο λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Σε σχέση με τα της Υγείας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 ζήτησε την άμεση ανάγκη «επίταξης των ιδιωτικών Μονάδων Υγείας της Θεσσαλονίκης», για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση εκεί.
«Είναι απαράδεκτο ότι παρακαλάτε τον ιδιωτικό τομέα. Επίταξη αυτή τη στιγμή» είπε με έμφαση ο γραμματέας του ΜεΡΑ25.
«Δεν είναι ώρα να διαφωνούμε για τους αριθμούς. Έχουμε μια εκθετική εκδήλωση της πανδημίας. Δεν είμαστε εδώ για κοκορομαχίες» επισήμανε και συμπλήρωσε πως «Τον Μάρτιο σας στηρίξαμε γιατί αντίθετα με άλλους συντηρητικούς πρωθυπουργούς στην Ευρώπη, εσείς κινηθήκατε γρήγορα. Σας είχα πει όμως χρησιμοποιήσετε τους μήνες του πρώτου lockdown για να βελτιώσετε το σύστημα υγείας. Και δεν το κάνατε», συμπλήρωσε.